Fizetni is lehet az új fitneszkarpánttal

Fizetni is lehet az új fitneszkarpánttal

Fizetni is lehet az új fitneszkarpánttal

pénzügy

2 perc

A Jawbone nyáron forgalomba kerülő Up4 karkötői kapcsolódnak a viselőjük American Express bankkártyájához, lehetővé téve az érintés nélküli fizetést.

A leginkább viselhető kiegészítőiről ismert Jawbone egy új fitneszkarpánttal jelenik meg a piacon, amely képes arra, hogy csatlakozzon a viselője folyószámlájához és NFC-alapú pénzügyi tranzakciókat bonyolítson le. „Az Up4 karperecet vásárló amerikai kártyatulajdonosoknak lehetőségük lesz arra, hogy egy általuk választott kártyát kapcsoljanak az eszközhöz. A felhasználók a szükséges beállításokat az iOS, illetve Android operációs rendszereken is elérhető legújabb Up alkalmazáson keresztül végezhetik el” – magyarázta a szolgáltatás működését a világ egyik legnagyobb kártyatársasága.

A rendszerbe az Up4 tulajdonosok Amex-bankkártyáin található „digitális számlaszámot” (Digital Account Number) kell feltölteni, ami egy különálló és egyedi kód. Az American Express tehát nem osztja meg a Jawbone-nal a felhasználók adatait, csupán erre a digitális kódra van szükség, hogy a kiegészítők segítségével fizetéseket lehessen lebonyolítani. A társaság ugyanakkor közleményében kiemelte, hogy csupán egy kártyát lehet a karperecekhez kapcsolni, és ezt a későbbiek folyamán már nem lehet másikra cserélni.

Egyre többen vennének végső búcsút a készpénztől >>Miután az ügyfelek kiválasztották a megfelelő bankkártyát és feltöltötték annak adatait az applikációban, a pántot a terminálokhoz érintve bárhol fizethetnek, ahol az American Express lehetővé teszi az érintés nélküli pénzügyi tranzakciókat. Az eszközök arra is képesek, hogy megnyissák a mobilbanki alkalmazást, ehhez nem kell mást tenni, mint a kiegészítőt a telefonhoz érinteni.

„Feltettük magunknak a kérdést, hogyha valaki a nap 24 órájában magán hordja az Up karpántokat, hogyan tehetnénk számára egyszerűbbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá a hétköznapokat. A válaszunk pedig egyértelműen az elektronikus pénzügyi tranzakciók lehetősége volt” – fűzte hozzá Travis Bogard, a Jawbone termékmenedzsmentért és stratégiáért felelős alelnöke. A kiegészítők egyébként figyelik a viselőjük fizikai aktivitását, az alvási periódusokat, illetve a szívritmust.

A jelenlegi tervek szerint a fitneszkarperecek idén nyáron kerülnek majd az amerikai boltok polcaira 199,99 dolláros – nagyjából 55 ezer forintos – áron.  

Bánjon kesztyűs kézzel a pénzügyekkel >>Nem csupán ez az egyetlen innovatív kezdeményezés, ami a fizetések egyszerűbbé és gyorsabbá tételét szolgálja. A brit Barclaycard például év elején kezdte meg olyan intelligens kesztyűk tesztelését, amelyek lehetővé teszik az elektronikus, érintés nélküli fizetést. A kiegészítők gyakorlatilag úgy működnek, mint a felhasználó bank- vagy hitelkártyája, vagyis a vásárlók a szigetországban található 300 ezer POS-terminál bármelyikénél használhatják a kesztyűket.

A szezonálisan használható fejlesztést egy úgynevezett bPay chippel látták el, amelyet össze lehet kötni a kártyákkal, és 20 fontos értékhatárig biztosítja a tranzakciók lebonyolítását. Ugyanazon a módon, ahogy a fogyasztók az érintőkártyáikat használják, az őszi-téli hidegben a kesztyűket is elegendő odaérinteni a terminálhoz és a fizetés egy pillanat alatt megtörténik.  

Forrás: NFC World+