Így is pénztárca lehet a viselhető kiegészítőkből

Kapcsolódó cikkek

Így is pénztárca lehet a viselhető kiegészítőkből

Így is pénztárca lehet a viselhető kiegészítőkből

pénzügy

2 perc

Észak-Amerikában, Európában és Afrikában is tesztelik a többi között a Samsung nevével fémjelzett újfajta platformot, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók pénzt töltsenek viselhető okoseszközeikre, és érintés nélküli tranzakciókat bonyolítsanak le velük.

A Samsung, a bankkártya-terminálokat gyártó Ingenico és az appfejlesztő Smartlink közreműködéséből született meg a CCP nevű platform, de az alapkezelő Cornercard es a tokenszolgáltató Carta Woldwide is szerepet kapott a fejlesztésekben. A Samsung „exponenciális növekedést” vár 2017 szeptembere után, amikortól ténylegesen elérhetővé válik a szolgáltatás.

Többféle viselhető készülék lesz majd alkalmas a fizetésre, egyebek közt a barcelonai Mobile World Congressen bemutatott svájci WinWatch okosóra is. Thomas Arenz, a Samsung egyik európai igazgatója azt mondta, hogy a cég több aktivitásmérőkre és okosórákra specializálódott gyártóval is tárgyal a szolgáltatás kiterjesztésével kapcsolatban.

A dél-koreai vállalat szerint a CCP érintés nélküli digitális pénzt jelent mindenki számára, legyen gazdag vagy szegény. Ráadásul bármilyen erre alkalmassá tett eszközt használhatnak: okoskártyát, karszalagot, kulcstartót, órát vagy akár gyűrűt is. 

A felhasználó szabadon kezelheti a fizetés paramétereit, legyen szó helyről vagy időről, mindezeket pedig egy biztonságos token segítségével állíthatja be a tulajdonos. Emellett a különböző fizetési módokat is zökkenőmentesen tudja kombinálni a fejlesztés: kezeli a hűségpontokat, a kuponokat, a tömegközlekedési bérleteket és még sok minden mást.

A tokenizáció olyan folyamat, amely a kártyaszámot egy helyettesítő értékre cseréli, így nem kell vezeték nélkül továbbítani kritikus fontosságú személyes adatokat.

A CCP előnyei

 – A tokenszolgáltatásnak köszönhetően a CCP olyan biztonságos, mint a már létező mobilfizetési módszerek, például a Samsung Pay.

 – Lehetővé teszi, hogy a kormányzatok még hatékonyabbá tehessék társadalmi jóléti programjaikat. A CCP speciális beállításokkal is rendelkezik, amelyek ellenőrzik, hogy az adott felhasználók a „a megfelelő dolgokra” költsék a pénzt.

 – A szülők is biztonságosan utalhatnak pénzt gyerekeiknek, és azt is figyelemmel követhetik, hogy biztosan a menzán költik-e el az ebédpénzt.

 – Egy internetalapú vagy okostelefonos applikációval (iOS és Android rendszeren) a felhasználók könnyen kezelhetik a szolgáltatást, például deaktiválhatja a kapcsolódó chipet, ha ellopnák az eszközt, hogy ne tudjanak a tolvajok visszaélni a könnyű fizetési megoldással.

„Mindezen lehetőségekkel a fiatalok, a bankszámlával nem rendelkezők vagy az idősek is profitálhatnak, miközben az új platform nagyobb átláthatóságot és tudást biztosít majd a kiskereskedőknek a vásárlói szokásokról” – összegezte Thomas Arenz.

Forrás: NFC World+