Így teljesítenek a magyar kkv-k a digitális Európában

Kapcsolódó cikkek

Így teljesítenek a magyar kkv-k a digitális Európában

Így teljesítenek a magyar kkv-k a digitális Európában

pénzügy

3 perc

A kis- és közepes vállalkozások az Európai Unió összes cégének a 99%-át teszik ki, a munkahelyek kétharmadát biztosítják, ezzel a régió gazdaságának a hajtóerejének tekinthetők.

A PayPal Kisvállalkozások növekedése Európában című fehér könyve az EU 28 tagállamában bejegyzett 157.636 olyan kisvállalkozás adatait elemzi, amelyek a PayPal használatával fogadnak digitális fizetéseket.

A tanulmány szerint a vizsgált vállalkozások székhelytől függetlenül szinte azonos növekedési rátával rendelkezne: a városi cégeknél 14%, a vidéki területeken található PayPal cégek esetében pedig 12%. Mindez elsősorban a digitális gazdaságban, az exportban és az online fizetési megoldásokban rejlő lehetőségeknek köszönhető.

Az e-kereskedelem globálisan évente 27%-kal bővül, és a várakozások szerint 2020-ra összértéke meghaladja majd az 1 billió dollárt. Eközben Magyarországon 13%-kal a 28 EU tagállam 17%-os átlaga alatt marad azoknak a kkv-knak az aránya, amelyek élnek a termékek és szolgáltatások online értékesítésének lehetőségével.

A mikrovállalkozások hajtják a makrogazdaságot

Az internet lehetővé teszi, hogy minden kkv elérhesse a világ hozzávetőleg 4,1 milliárd fogyasztóját, ami jelentős növekedési potenciált jelent. Ezt igazolja az is, hogy a statisztikák szerint az EU-ban a határon túli kereskedelmet folytató vállalkozások kétszer olyan gyorsan nőnek, mint azok, amelyek kizárólag belföldi piacra értékesítenek.
 
„A konnektivitás korában a technológiai eszközök megtöbbszörözik a vállalkozások kezében lévő lehetőségeket, és már a világ bármely pontján elérhetik leendő ügyfeleiket” – emelte ki Marcin Glogowski, az online fizetési platform közép- és kelet-európai ügyvezető igazgatója.

„Ezek kihasználása alapvető fontosságú az értékesítésekért folytatott állandó csatában. Egy átlagos magyar KKV a PayPal platformon keresztül 22 külföldi piacra értékesít, ami a kutatott országok körében  a legmagasabb szám, magasabb például, mint az Egyesült Királyságban (13 piac) vagy Németországban (11 piac)” – tette hozzá.

Európa középmezőnyéhez tartozunk

Az online eszközök alkalmazásával a globális bővülés minden üzleti vállalkozás számára elérhető, ennek megfelelően a magyar kkv-k is folyamatosan terjeszkednek. A kutatási adatok szerint a magyar PayPal-kereskedők teljes fizetési mennyiségének 39,8%-a keletkezik EU-n kívüli országokba irányuló exportból.

Ezzel a hazai kkv-szektor az európai országok középmezőnyéhez tartozik. Bár megelőzzük Franciaországot (36,2%) vagy Németországot (34,4%), még távol vagyunk attól, hogy utolérjük az EU-n kívüli export három vezető országát, az Egyesült Királyságot (59%), Norvégiát (57,1%) vagy Csehországot (53%).
 
„Az EU-ban a kis- és középvállalkozások adják a növekedés gerincét, a teljes unióban létrehozott hozzáadott érték 57%-át állítják elő, és a nagyobb kkv-szektorral rendelkező uniós országokban a gazdaság növekedése is magasabb. A kkv-k szerepe a magyar gazdaságban is jelentős, ugyanis a pénzügyi szektort leszámítva ezek a vállalkozások állítják elő a hozzáadott érték 54%-át, és adják a foglalkoztatottság 69%-át” – összegezte Marcin Glogowski.