Így tör előre az Apple Pay

Így tör előre az Apple Pay

Így tör előre az Apple Pay

pénzügy

1 perc

Egyre többen élnek az NFC-technológiára épülő mobilfizetés lehetőségével. Az Apple pénzügyi partnereinek adatai alapján minden negyedik NFC-fizetést az iPhone-okra letöltött applikációval intéznek az Egyesült Államokban.

A kis hatótávolságú, úgynevezett Near Field Communication fizetési lehetőségek világszerte egyre népszerűbbek, a hétköznapi bolti adatokon túl egyebek közt a nagy sporteseményeken bevezetett megoldások is ezt igazolják. Elég csak az idei olimpiára tervezett okosgyűrűre vagy a skót golfversenyen debütált okosdzsekire gondolni.

Az Apple Pay szolgáltatást a felhasználó okostelefonjára telepítve először hozzá kell párosítani egy bankkártyához. Az érintés nélküli fizetésre alkalmas termináloknál így elég csak az iPhone-t odaérinteni, és máris megtörténik a tranzakció – anélkül, hogy keresgélni kellene a pénztárcát.

Tim Cook vezérigazgató kiemelte, hogy az előző év azonos időszakához képest 450%-kal bővült az alkalmazás felhasználói köre, a pénzügyi partnerek adatai alapján pedig az azon keresztül bonyolított fizetések 75%-át teszik ki az összes érintésmentes tranzakciónak az anyaországban.

A szolgáltatás jelenleg kilenc országban vehető igénybe, idén júniustól már Franciaországban, Svájcban és Hongkongban is. A vezérigazgató szerint így már hat olyan területen is jelen van a technológia, mely a cég top 10 piacai közé tartozik. A fejlesztés adaptációja az Egyesült Államokon kívül is népszerű, az adatok szerint a tranzakciók csaknem felét az USA-n kívüli használat teszi ki.

A világon így már közel 11 millió terminálnál lehet az Apple telefonjaival is érintés nélkül fizetni, ám fontos megjegyezni, hogy egyelőre Magyarországon csak más cégek mobilfizetési megoldásai érhetőek el.

Forrás: NFC World+