InsurTech: újratervezés a biztosítási szektorban

Kapcsolódó cikkek

InsurTech: újratervezés a biztosítási szektorban

InsurTech: újratervezés a biztosítási szektorban

pénzügy

2 perc

Minden biztosítás szempontjából kulcsfontosságú a kockázat kérdése. Ha az adatvezérelt technológiák segítségével csökkenhet a rizikó, akkor akár a díjcsomagok árképzése is megváltozhat.

A világ bizonytalan hely, sosem lehet előre tudni, hogy mikor történik baleset, mikor lesz valaki krónikus beteg, vagy pontosan mikor érkezik valamilyen extrém időjárás. A biztosításokat épp azért találták ki, hogyha ezek a helyzetek meg is történnek, az mégse tegye anyagilag is tönkre a károsultakat. A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) bizonyos esetekben már arra is képessé tehet bárkit, hogy időben észrevegye a közelgő káreseményt, így akár készüljön is rá – ez pedig alapjaiban változtathatja meg a biztosítási szektort.

A kulcs az adatgyűjtés

Profitot hoz, de életet is menthet a használatalapú biztosítás

A szenzorokkal ellátott és az internetre csatlakozó okoskészülékek folyamatosan gyűjtik az adatokat, legyen szó az autók telematikai felszereléseiről, a viselhető aktivitáskövetőkről vagy például a szántóföldekre kihelyezett mezőgazdasági műszerekről.

A viselhető fitneszeszközök nyomon követik a felhasználó egészségügyi mutatóit, például pulzusát, vérnyomását, a megtett lépések számát vagy akár az alvás minőségét. Ezen adatok birtokában a tulajdonos még jobban átláthatja saját állapotát, és a monitorozást figyelve akár javíthat is rajta, kedvező esetben pedig így is megelőzheti a súlyosabb problémák kialakulását. Márpedig, ha valaki adatvezérelt megoldások segítségével aktívan tesz az egészségéért (melyet a biztosító akár napról napra ellenőrizhet is), akkor felmerül a kérdés, hogy miért kellene magas prémiumokat fizetnie.

Ugyanígy befolyásolhatja a biztosítási költségeket a vezetési szokások nyomon követése. A gépkocsiba épített szenzorok számtalan paraméteren keresztül feltérképezhetik az ügyfél autózási szokásait. Kitapasztalhatják, hogy milyen gyakran fékez váratlanul, mennyire vezet gyorsan és így tovább. A mérések alapján könnyen összeállítható egy profil, hogy ki számít kockázatkerülőnek, és ki vezet vakmerően. Tekintve, hogy ezek a tényezők is komoly hatást gyakorolnak a balesetek lehetőségére, így a szolgáltatóknak ezeket a méréseket is érdemes figyelembe venniük.

Üzleti megoldások

A szenzortechnológia sok más biztosítási területet is alapjaiban változtathat meg. Az indiai IFFCO-Tokio biztosítótársaság például egy olyan szolgáltatást tesztel szegény családok körében, hogy RFID-chipek segítségével kövessék nyomon a szarvasmarhákat, ami alapján biztosítást köthetnek az állatokra.

A kisebb földekkel rendelkező gazdák számára előnyös lehet a meteorológiai állomásokból érkező adatok felhasználása is a biztosítási szerződés kialakítása során. A technológia ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy a külön kézben lévő kisebb területek tulajdonosait egy csoportba sorolják, és közösen kaphassanak kedvezményeket.

A biztosítástechnológia, vagyis az InsurTech (Insurance Technology) jövőjének fő pillérei tehát az adatgyűjtés és a pontos elemzés, valamint az ezek által megvalósítható kockázatcsökkentés is.

Forrás: Digital Journal