Jövőre már lehet fizetni a Facebook kriptovalutájával

Kapcsolódó cikkek

Jövőre már lehet fizetni a Facebook kriptovalutájával

Jövőre már lehet fizetni a Facebook kriptovalutájával

pénzügy

1 perc

A Vodafone Csoport is a globális kriptopénzt kezelő Libra Association alapító tagjai között van.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója bejelentette a Facebook kriptovalutáját. A Libra célja, hogy könnyen elérhető pénzügyi szolgáltatásokhoz juttassa azokat az embereket, akik nem férnek hozzá a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Az új kriptopénzt a Libra Association nonprofit szervezet fogja kezelni, amely összesen 27 tagot számlál.

A Vodafone Csoport is csatlakozott a Libra Association alapító tagjaihoz, amelynek célja a Libra pénzügyi infrastruktúrájának támogatása. Az új kriptovaluta küldetése, hogy csökkentse a nemzetközi pénzküldés költségeit és nehézségeit, valamint segítse a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Világszerte ugyanis 1,7 milliárd ember él – főként a fejlődő országokban –, akik nem férnek hozzá a hagyományos banki vagy pénzügyi szolgáltatásokhoz. Ennek következtében nem tudnak készpénzt tartani maguknál, ugyanakkor van mobiltelefonjuk.

A Libra 2020-tól válik elérhetővé a működéséhez szükséges blokklánc-alapú hálózattal, de az árfolyama mögött valós érték fog állni.

A blockchain csökkenti a hagyományos bankrendszerre való támaszkodást. Az adatok különböző megbízható szervezetek által kezelt adatközpontokban oszlanak meg, köztük a Vodafone Csoport adatközpontjában. A szervezetek így képesek lesznek alacsony költségű pénzügyi szolgáltatások nyújtására a Libra blockchain-en és a Libra kriptovaluta használatával (például fizetési tárcák, megtakarítási számlák vagy nemzetközi pénzátutalás).

A Libra Association-ben részt vevő cégek mindegyike legalább 10 millió dolláros befektetéssel szállt be a szövetségbe, de a tervek szerint a 2020-as indulásra még többen, akár százan is beszállhatnak.