Kiberkockázatoktól tartanak a biztosítók

Kiberkockázatoktól tartanak a biztosítók

Kiberkockázatoktól tartanak a biztosítók

pénzügy

2 perc

A globális biztosítási ágazatnak egyre több strukturális és technológiai változással kell szembenéznie. A biztosítók és az ágazattal foglalkozó szakértők körében készült felmérés szerint jelenleg ezek jelentik a legnagyobb kockázatot.

A CSFI legújabb, a PwC közreműködésével készült Insurance Banana Skins 2017 felmérése során 52 országban 836 biztosítási szakember és az ágazattal foglalkozó szakértő nyilatkozott a következő két-három évben várható legjelentősebb kockázatokról.

Insurtech: 2017 legfontosabb biztosítási trendjei

A változásmenedzsment a kockázati rangsor elejére került működési kockázatok csoportján belül vezető helyen szerepel. A felmérés aggályokat vet fel az ágazat azon képességével kapcsolatban, hogy választ adjon a digitalizáció, az új versenyhelyzet, a piaci konszolidáció és a költségcsökkentés jelentette komoly kihívásokra.

Ezek a kihívások elsősorban a gyors ütemben megjelenő új technológiákból erednek, amelyek a biztosítási piac átalakulásához vezethetnek – ilyen technológia például az önvezető autó, az Internet of Things, valamint a mesterséges intelligencia.

Az insurtech szektor is új helyzetet teremt

A második helyen az informatikai biztonsági kockázatok állnak, ami tükrözi egyrészt a biztosítótársaságokkal szembeni támadásokkal kapcsolatos növekvő aggodalmakat, másrészt a kiberbűnözéssel összefüggő kockázatok átvállalásának költségeit. Jelentős aggodalomra ad okot továbbá a biztosítók belső technológiai rendszereinek megfelelősége, valamint az elsősorban a biztosítástechnológiai (Insurtech) szektor által teremtett új versenyhelyzet.

A kutatásból kitűnik, hogy az ágazat tehetségvonzási és -megtartási képessége a válaszadók egyre nagyobb hányadát aggasztja, különösen a digitalizáció jelentette kihívás tükrében. Ezzel szemben a társaságok irányításával és menedzsmentjével kapcsolatos aggodalmak csökkentek. A pénzügyi válság idején ezeket a kockázatokat magasnak ítélték, azóta viszont az ágazati kezdeményezések és a szabályozói nyomás hatására jelentősen csökkentek.

„Az elmúlt három évben a szabályozás foglalta el az első helyet a kockázati listán, és ugyan továbbra is költséges és bonyolult, de a felmérés eddigi hat kiadása során most először a működési kockázatok jelentik a legnagyobb veszélyt a vizsgált cégek számára. Az ágazaton belüli strukturális és technológiai változások felboríthatják a hagyományos üzleti modelleket. Az egyre digitálisabb termékszemlélet miatt át kell gondolni a korábbi rendszerek helyzetét, ami az egész szektor számára kihívás. Ugyanakkor az olyan trendek, mint az önvezető autók, a klímaváltozás miatt növekvő és változó kárigények, vagy például a viselhető technológia új feladatok elé állítják a biztosítótársaságokat – mind termékfejlesztés, adatkezelés vagy az árazási modellek tekintetében” – összegezte Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadásért felelős cégtársa.