Kiütik a készpénzt az innovatív fizetési megoldások?

Kapcsolódó cikkek

Kiütik a készpénzt az innovatív fizetési megoldások?

Kiütik a készpénzt az innovatív fizetési megoldások?

pénzügy

2 perc

Előretörhet a biometrikus azonosításon alapuló fizetés, de a körülöttünk lévő készülékek is újabb funkciókat kaphatnak.

Háztartási nagygépek

A különféle berendezések egyre okosabbá válnak a Dolgok Internete technológiának köszönhetően. Erre egyik példa a Samsung Family Hub hűtőszekrénye, amelynél a Groceries Mastercard alkalmazásán keresztül lehet megrendelni a kiválasztott élelmiszereket. A Whirlpool Smart mosogatógépe pedig az Amazon felhasználói fiókkal történő szinkronizációnak köszönhetően képes monitorozni a mosogatószer mennyiségét, és alacsony szint észlelésekor automatikusan utánrendel abból.

Az emberi test

A hangon, arcfelismerésen, írisz-szkennelésen vagy ujjlenyomat-olvasáson alapuló fizetés nem igényel semmilyen felhasználói eszközt. Mivel több telefon, illetve applikáció esetén már jelenleg is elérhető a biometrikus azonosítás, így az várható, hogy ez a technológia is egyre több teret kaphat a jövőben.

Mark Jamison, a Visa globális innovációs és design részlegének vezetője úgy véli, hogy habár a felhasználók a telefonos ujjlenyomat-olvasással kapcsolatban is szkeptikusak voltak, mára szinte mindennapossá vált ez a módszer, és a felhasználói azonosítók és jelszavak helyett egyre többen élnek a biometrikus azonosítás lehetőségével.

2018 januárjában a kaliforniai Pasadena városában található CaliBurger éttermek kísérleti programot indítottak. Ennek az volt a lényege, hogy a vendégek a kamerába mosolyogva, a bankkártyájuk hátoldalán található háromjegyű szám megadásával fizethették ki a megrendelt ételeiket.

Több lehetőség, kevesebb jelszó

A jelenleg használt eszközökhöz, alkalmazásokhoz és webhelyekhez általában külön felhasználói profilt kell létrehozni a különböző fizetési műveletek elvégzéséhez. A jövőben azonban lehetőség lesz a kapcsolódó adatok egy helyen történő tárolására és a felhasználó összes eszközével történő szikronizálására.

A Visa előrejelzése szerint 2020-ra akár 50 milliárd készülék is csatlakozhat majd az internethez, így várhatóan egyre nagyobb fogyasztói igény lesz majd a különféle intelligens fizetési megoldásokra. Ugyanakkor a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a kapcsolódó fejlesztések nem valósulhatnak meg egyik napról a másikra, egyes eszközök esetén kidolgozásuk akár több évet is igénybe vehet.

Forrás: