Komoly lépésre kényszerülhet az Apple Németországban

Kapcsolódó cikkek

Komoly lépésre kényszerülhet az Apple Németországban

Komoly lépésre kényszerülhet az Apple Németországban

pénzügy

1 perc

A német törvények értelmében ugyanis lehet, hogy biztosítania kell az NFC-hozzáférést versenytársai részére.

Ahogyan arról a Zeit Online beszámolt, előfordulhat, hogy az Apple-nek engedélyeznie kell a rivális fizetési szolgáltatások használatát is saját, iOS rendszerén keresztül, miután az ország parlamentje a kapcsolódó intézkedések mellett tette le a voksát.

A jogszabályokat a pénzmosás elleni törvényjavaslathoz csatolt módosítás formájában fogadták el, és következő lépésként a felsőház képviselőinek kell azokat jóváhagynia, mielőtt jövőre törvény lehet belőlük.

Ha mindez megtörténik, akkor a vállalatnak Németországban biztosítania kell, hogy más cégek is hozzáférhessenek telefonjának NFC-chipjeihez.

Ez már csak azért is érdekes, mert az Apple eddig híresen szigorú ellenőrzést gyakorolt mindezek felett. A változás azt eredményezheti, hogy egyes bankok az NFC-s fizetéseket saját alkalmazásaikban – nem pedig az Apple szolgáltatásán keresztül – tehetik elérhetővé ügyfeleik számára.

Állítólag az almás cég felszámíthatna díjat a műveletért, de az nem érné el a jelenlegi 0,15%-os értéket, amelyet jelenleg az egyes Apple Pay tranzakciókért kap.

Ez a lépés közelebb viheti az iOS-t a Google Android modelljéhez, ahol a felhasználók a versenytársak mobiltelefon-szolgáltatásait – például a Samsung Pay-t –használhatják Google Pay-kompatibilis telefonjaikon.

A Reuters szerint a jogszabályban ugyan nem szerepel név szerint az Apple, de az egyértelmű, hogy a törvény az elektronikus fizetési megoldásokat üzemeltető szervezetekre vonatkozik. A versenytársak esetén jelenleg eléggé „macerásan” – például QR-kód használatával – érhetik csak el a felhasználók az iOS-es fizetési funkciókat.

A vállalat Reutersnek tett nyilatkozata szerint „meglepte őket a törvény hirtelen bevezetése” (pontosabban annak szándéka). Attól tartanak, mindez rossz hatással lehet a felhasználóbarát megoldásokra, az adatvédelemre és a pénzügyi adatok biztonságára.

A Zeit Online értesülései szerint pedig az egyik német politikus elmondása alapján az Egyesült Államok nagykövetsége beavatkozott, hogy megakadályozhassa a döntést. A Reuters szerint pedig Angela Merkel kancellár hivatala is kérte a törvénymódosítási javaslat visszavonását.

Nem csak a német törvényhozók tartják rajta egyébként a szemüket az Apple Pay-en. A Bloomberg és a Reuters ugyanis nemrégiben arról számolt be, hogy Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa is fontolóra vette a szolgáltatás alaposabb vizsgálatát. Véleménye szerint ugyanis a különféle fizetési rendszerek együttműködése különösen előnyös lehet a fogyasztók számára.

Forrás: