Magyarországra is megérkezett a Google Pay

Kapcsolódó cikkek

Magyarországra is megérkezett a Google Pay

Magyarországra is megérkezett a Google Pay

pénzügy

2 perc

A Mastercard újabb európai országokban teszi elérhetővé a mobilfizetős szolgáltatását. Hazánkban három szolgáltatónál indul el a megoldás.

A cég kártyakibocsátó partnereivel együttműködve Ausztriában, Bulgáriában, Észtországban, Görögországban, Magyarországon, Lettországban, valamint Litvániában, Hollandiában, Portugáliában és Romániában is elérhetővé teszi a szolgáltatást.

A Google Pay az arra alkalmas Android-eszközzel rendelkező felhasználók számára nyújt biztonságos, gyors és kényelmes vásárlást, legyen szó internetes vásárlásról vagy a bankkártyák kapcsán is ismert érintésmentes fizetésekről.

A hazai bankok kártyái kiestek: a Google Pay Magyarországon most a Revolut, a Curve, valamint a Monese szolgáltatóknál válik elérhetővé.

A Mastercard a szolgáltatást több kibocsátóval és fintech céggel együttműködve biztosítja, a többi között a Banca Transilvania, a Bunq, a CEC Bank, a Curve, az LHV Pank, a Monese, az N26, a Paynetics, a Revolut, a Swedbank, az Unicredit Bank Romania és a Viva Wallet ügyfelei élhetnek a lehetőséggel.

A koronavírus miatt felértékelőtt az érintésmentes fizetés

A világjárvány kezdete után az érintésmentes tranzakciók aránya csaknem 80 százalékra ugrott Európa-szerte. A fogyasztók kevesebb készpénzt kezdtek használni, és sokan a biztonságos, érintésmentes, kényelmes és gyors fizetési módot választották. Ez a váltás pedig várhatóan kiállja majd az idő próbáját.

Könnyen beállítható, könnyen használható

Annak érdekében, hogy a most csatlakozó bankok androidos felhasználói az összes előnyhöz hozzáférjenek, a kártyakibocsátó mobilbanki alkalmazásában a használni kívánt Mastercard-kártya kijelölése után a „Hozzáadás a Google Payhez” opciót kell választaniuk.

A szolgáltatás használata során a felhasználók a telefonjukkal fizethetnek bárhol, ahol érintésmentes tranzakciókat fogadnak, legyen szó akár üzletekről, akár tömegközlekedésről. Ehhez pedig sem a Google Pay-t, sem a mobilbanki alkalmazást nem kell újra és újra megnyitni, és internetkapcsolatra sincs szükség.

Anélkül, hogy elő kéne keresniük a pénztárcájukat, a vásárlók az amúgy is kezükben lévő eszközzel fizethetnek. Ehhez a POS-terminált sem szükséges használniuk – még a 15.000 forintos összeghatár felett sem, elég, ha közvetlenül a fizetés előtt feloldják telefonjukat.

Adatbiztonság tokenekkel

A kényelem mellett a tokenizációs technológiának köszönhetően a Mastercard-kártya és a Google Pay összekapcsolása további biztonságot is jelent. A megoldás úgy védi meg a kártyabirtokos adatait, hogy a fizikai kártyaszámot egy úgynevezett tokennel, vagyis egyedi, alternatív kártyaszámmal cseréli fel.

Ennek a minden fizetésnél dinamikusan változó komponensnek köszönhetően a tokenizáció biztonságosabbá teszi a tranzakciókat, ezáltal csökkentve a digitális fizetésekkel kapcsolatos visszaéléseket. Tehát amikor a felhasználó a mobilját használja egy tranzakció során, akkor a token, és nem a valódi kártya száma vesz részt a tranzakcióban.