Megérkezett Magyarországra a Google Pay

Kapcsolódó cikkek

Megérkezett Magyarországra a Google Pay

Megérkezett Magyarországra a Google Pay

pénzügy

2 perc

Elsőként a K&H vezeti be a hazai pénzintézetek közül az okostelefonos fizetési megoldást. Mindez újabb lendületet adhat a bankkártyás, azon belül is a biztonságos mobilos fizetéseknek.

Az elmúlt évben a magyarországi kibocsátású kártyákkal összesen 970 milliószor, napi átlagban 2,65 millió alkalommal fizettek belföldön, ami 7 százalékos emelkedésnek felel meg. A K&H érintésmentes mobilfizetést alkalmazó felhasználói pedig hatszor annyian lettek 2020-ban, mint egy évvel korábban voltak.

„Azt, hogy mi a legjobb fizetési mód, mindig a felhasználó dönti el, egy év alatt meghatszorozódott az érintésmentes mobiltárca-használók száma. Az érintésmentes mobilfizetések száma pedig ötszörösére emelkedett, ami egyértelműen jelzi, hogy az okostelefon zsebrevágja a többi platformot” – mondta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

A cégcsoport már öt éve biztosítja a mobiltárcás fizetést. A pénzintézet 2020 júniusában vezette be az Apple Pay rendszerét, most pedig a hazai bankok sorában elsőként teszi fel a palettára a Google Pay-t. „A digitálisan aktív ügyfeleink száma fokozatosan növekszik, ma már 570 ezren vannak. A Google Pay bevezetésével az okostelefonos kártyás fizetések számának és a forgalmának további jelentős növekedésére lehet számítani” – tette hozzá.

Németh Balázs elmondta azt is, hogy a járványhatás is elősegítette a készpénzmentes megoldások térnyerését. A hivatalos MNB-adatok szerint 2020-ban az érintős bankkártyák száma 1,1 millióval nőtt, így az összes magyarországi fizetési kártya 92 százalékát adják.

Míg a hazai kibocsátású kártyákkal a belföldi fizetések száma 7 százalékkal emelkedett, addig a K&H bankkártyásai 22 százalékos növekedést értek el a kártyás fizetések tekintetében.

A tavalyi év nyertese a mobilbanki szolgáltatás, amit jól mutat, hogy tavaly decemberben 30 százalékkal növekedett a felhasználók száma az egy évvel korábbihoz képest. Az új felhasználók közül többen az idősebb korosztály képviselői, hiszen a 60 év feletti ügyfelek 38 százaléka már online lép kapcsolatba a pénzintézettel.

Biztonságban a tokenekkel

Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója kiemelte: a Google Pay segítségével az érintettek bárhol fizethetnek. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy az adott bankkártyák az okostelefonokba digitalizálva kerülnek be, vagyis a kártyaadatok úgynevezett tokenekre cserélődnek a telefonban, és ezek biztosítják a fizetési tranzakciót.

Nagyon leegyszerűsítve a kártyaadatokból lesz egy másik adatsor. A virtuális fizetési technológia pedig garantálja, hogy ezek a tokenek kizárólag az adott okostelefonban működnek, azaz biztonságos a velük történő fizetés.