Mi az az 5 dolog, amivel minden álláskereső megküzd?

Kapcsolódó cikkek

Mi az az 5 dolog, amivel minden álláskereső megküzd?

Mi az az 5 dolog, amivel minden álláskereső megküzd?

pénzügy

1 perc

Az álláskeresés mindig tele van különböző kihívásokkal. Nemcsak az interjúk során szembesülünk különböző kérdésekkel, hanem mi is rengeteget felteszünk magunknak a keresgélés során. Milyen munkát is keresek? Mihez értek? Hány állásra jelentkezzek? Egyáltalán milyen a jó önéletrajz? Pánikba nem szabad esni, szerencsére van segítség.

Ma már több úton is elindulhatunk álláskeresés során

Az ideális állás megtalálása sosem volt könnyű feladat. Nem elég az, hogy nekünk feleljen meg az adott munkakör, a munkáltatónál is be kell bizonyítani azt, hogy mi vagyunk az ideális jelölt, de mindez hogyan érhető el?

Ma már vannak olyan vállalkozások, amelyek kifejezetten arra szakosodtak, hogy a munkakeresők a jó irányba induljanak el a keresgélés során. Igénybe lehet venni például a CV Shark szolgáltatásait, itt kezdő és “haladó” munkavállalók egyaránt találhatnak hasznos tippeket.

Melyek a legnagyobb kihívások?

Mint minden nagyobb feladat esetében, úgy itt is a kezdet a legnehezebb. Hol találok hasznos tanácsokat például munkakereséshez? Sok ellentmondásos anyag lelhető fel az interneten, így könnyen abban a helyzetben találhatjuk magunkat, hogy nem tudjuk kezelni az információkat.

A legjobb az, ha keresünk egy erre specializált céget, ahol sallangmentesen kapjuk a hasznos tanácsokat. Ezzel már bele is kezdhetünk a következő lépésbe: ez az önéletrajz írása.

A legtöbben sosem tanulták, hogyan kell helyesen önéletrajzot írni, akik igen, azok meg általában 10 évvel ezelőtti információkat használnak fel, pedig az önéletrajzírás is egy külön művészet, sőt talán a legkritikusabb pont. 

Az önéletrajz az, ami összefoglalja az életünket, a szakmai hátterünket, és “elad” minket. Egyszerre kell figyelemfelkeltőnek lennie, de informatívnak is. Írása közben kiélhetjük a kreativitásunkat, az adott pozícióhoz igazíthatjuk a megjelenését és a rajta szereplő információkat is. Fontos megjegyzés, hogy érdemes elfelejteni a “generált önéletrajzokat”, a legjobb munkáltatók díjazzák az önállóságot és a “kézzel készített” dokumentumokat.

A harmadik tényező maga az idő: ha állást keresünk, akkor általában azt minél hamarabb szeretnénk, így a leghatékonyabb menetrendre van szükség. Szerencsére itt is van segítség, a tanácsadó cégek azzal is foglalkoznak, hogy hogyan váltsunk pályát, karriert.

A negyedik kihívás leküzdésében is tudnak segíteni a profik: el kell adnod magad, hiába vagy jó szakember. Ki kell domborítani az erősségeidet, a kommunikáció nagyon fontos, érthetően és lényegre törően kell az üzeneteket közvetíteni.

Az álláspiac előítéletes, bármit is teszünk

Az ötödik - és egyben az egyik legnagyobb - kihívást érdemes külön kiemelni, mivel ez egy olyan tényező, amiről nem mi tehetünk. Túlkorosság, tapasztalatlanság, túlképzettség: mindenki hallotta már ezeket a kifogásokat és gyakran leküzdhetetlennek tűnnek. Szerencsére kreatív módon meg lehet oldani őket, sőt akár fegyverként is használni az interjún. Ehhez, mint ahogy az összes többihez, érdemes profik segítségét kérni.