Mit jelent az NFC?

Mit jelent az NFC?

Mit jelent az NFC?

pénzügy

3 perc

A Near Field Communication különféle szabványok összessége, amelyek kis hatótávolságú, kétirányú kommunikációt tesznek lehetővé.

Jellemzően okostelefonoknál és más hordozható eszközöknél használják kis mennyiségű adatok mozgatására, például érintés nélküli fizetésnél, apró adatok küldésénél vagy egyéb, nagyobb sebességre képes vezeték nélküli hálózati kapcsolatok (wifi, Bluetooth) felállításánál.

Az NFC több kommunikációs protokollt és adatformátumot foglal magában, amelyek rádiófrekvenciás azonosítást (RFID) leíró szabványokra épülnek. A szabványokat 2004-ben a Nokia, a Philips Semiconductors (amit 2006 óta NXP Semiconductorsnak hívnak) és a Sony által alapított NFC Forum definiálja, melynek ma már száznál is több tagja van, köztük a Google, az Intel, a MasterCard, a Qualcomm, a Visa, a Microsoft és a Samsung.

Az NFC-kapcsolatok csak nagyon rövid hatótávolságnál működnek, általában pár centiméterről. Előnyük viszont, hogy a kapcsolódás lehetséges egy energiaellátást nem igénylő passzív egység (NFC-tag) és egy aktív eszköz között, ilyenkor ugyanis ez utóbbi képes leolvasni a tagen tárolt információkat, ami lehet egy internetes cím, egy virtuális névjegykártya vagy valamennyi szöveg is.

Bár a rendkívül kis hatótávolságú kommunikáció önmagában limitálja a fizikai elérést, ez nem jelent teljes biztonságot, megfelelő antennák segítségével pár méteres hatótávolságból az NFC-kommunikáció lehallgatható, de a passzív egységek felülmatricázása vagy átprogramozása egyéb veszélyforrásokat is rejthet.

A világ első NFC-s mobiltelefonja a 2006-ban megjelent Nokia 6131 volt. Napjainkban azonban már szinte minden közép- és felsőkategóriás okostelefonban találni NFC-t, kivéve az Apple által gyártott iPhone készülékekben.

NFC-t ugyanakkor nem csak okostelefonokba, hanem SIM kártyákba is lehet telepíteni, amire Magyarországon is van példa. Hazánk egyébként is élen jár a technológia alkalmazásában, amit jól példáz a 2011-ben megalapított Mobil Tárca Egyesület is. Ennek célja az NFC-technológia hazai elterjedésének és az ezen alapuló fizetési rendszerek fejlesztésének elősegítése, valamint a kapcsolódó szakmai tevékenység koordinálása. A szervezet alapítói között megtalálható mindhárom nagy hazai szolgáltató.