Negyedév haladékot kaptak az italautomatások

Kapcsolódó cikkek

Negyedév haladékot kaptak az italautomatások

Negyedév haladékot kaptak az italautomatások

pénzügy

2 perc

Az automatát üzemeltető vállalkozásoknak még több mint három hónapjuk van az ún. automata felügyeleti egység beszereltetésére.

A felügyeleti egység segítségével nemcsak a NAV lát rá a forgalmi adatokra, hanem az üzemeltető is pontosan nyomon tudja követni a bevételeket és a készletfogyást. Azért, hogy ütemezetten történjék a beszerelés, a Magyar Postánál lehet időpontot foglalni.

A régió élmezőnyében van a magyar M2M-piacA Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai szerint a gépek jelentős része az adók megfizetése nélkül üzemel, ezért szükséges az automata felügyeleti egység, amelynek segítségével az adóhivatal éppúgy nyomon tudja követni a berendezések forgalmát, mint az M2M-megoldással felszerelt pénztárgépekét.

A kormány az érintett vállalkozásoknak 120 ezer forintot biztosított az automata felügyeleti egység beszerzéséhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a július 1-jei határidővel és az időpontfoglalási rendszerrel is segítik az érintett vállalkozásokat.

Az adóhivatal eddig mintegy 700 vállalkozásnak összességében 23 600 üzembehelyezési kódot adott ki. Március 19-ig már 2500 automatába be is szerelték a felügyeleti egységet, amely a vállalkozóknak is naprakész adatokat szolgáltat. Az üzemeltető az új, online rendszernek köszönhetőn azonnal értesül például arról is, ha egy termékből már csak néhány darab van a berendezésben.

Az automaták adóhivatali bekötése példaértékű az Európai Unióban. A bevétel eltitkolása ugyanis majd minden uniós tagállamban gondot okoz, ezért érthető a nemzetközi érdeklődés a magyar innovatív megoldás iránt.

A határidőről és az időpontfoglalásról szóló rendelet itt érhető el.