NFC-gyűrű: a jövő ujjlenyomata

NFC-gyűrű: a jövő ujjlenyomata

NFC-gyűrű: a jövő ujjlenyomata

pénzügy

4 perc

Az NFC Ring segítségével hozzáférhet telefonjához, kinyithatja az ajtaját, de megadhatja személyes információit az ismerősöknek is.

A Near Field Communication technológiát az elmúlt években egyre többször használják biztonságos azonosítási célokra, példának okáért így működnek az érintés nélküli bankkártyák és a mobil fizetőalkalmazások is.

Személyre szabható azonosító

Az NFC-technológia előnye, hogy nem igényel sem külön áramforrást, és maga az adóvevő chip igen kisméretű, így az egész belefér akár egy gyűrűbe is. Az NFC Ring Kickstarter-kampánya jól elmagyarázza, mire is használható az apró eszköz.

A strapabíró, vízálló kerámia borításnak köszönhetően az okosgyűrű mindennapi viselet is lehet, de emellett a belső technológiának köszönhetően egyszerre több célra is beprogramozható. 

Kétoldalú felhasználás

Két külön chip is található az eszközben, az egyik privát, a másik pedig nyilvános adatok tárolására alkalmas, és a gyűrű két oldalán helyezkednek el, a könnyebb megkülönböztethetőség kedvéért.

A privát oldallal feloldhatja a telefon képernyőzárát anélkül, hogy bármilyen jelszót kellene megjegyeznie vagy bepötyögnie. Így a felhasználón kívül senki nem férhet hozzá a telefonhoz. Ugyanezzel a logikával az okoszárakat is nyithatja vagy bármilyen más beléptető kártya helyett is használhatja.

A nyilvános adatokat tartalmazó chip segítségével egyszerűen megoszthat weboldalakat, közösségi profilokat barátjaival. Elég, ha kívülről hozzáérinti a gyűrűt telefonjukhoz és az automatikusan megnyitja a kívánt alkalmazást. 

A gyűrű fejlesztői már tárgyalásokat folytatnak a bankkártyák gyártóival is, hogy az „ujjra valók” kiválthassák az érintés nélküli fizetést is, de ez a funkció egyelőre még nem elérhető.

Az új, 2016-os gyűrűben a megnövekedett hatótáv mellett több adatot is tárolhatnak majd a felhasználók, a nyílt forráskódú szoftvernek köszönhetően pedig bármilyen tetszőleges adat beprogramozható lesz.

A sikeres Kickstarter-kampány után a gyűrűk szállítását 2015 novemberében kezdik meg.