Ön fizetne a privát fotóival?

Kapcsolódó cikkek

Ön fizetne a privát fotóival?

Ön fizetne a privát fotóival?

pénzügy

3 perc

A Kaspersky Lab olyan pop-up üzletet nyitott Londonban, ahol a vásárlók személyes adataikkal fizethettek. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a privát adataink tényleges értékére.

Az ideiglenes bolt árukészlete a neves street artist, Ben Eine nyomataiból és grafikáiból állt. A művész színes betűiről ismert, amelyek immár megtalálhatóak világszerte több város utcáin, és többek között Barack Obama is rendelkezik műalkotással a neves művésztől.

Az üzletben látszólag minden a megszokott volt – a vásárlók böngészhettek a termékek között, kedvenceiket pedig a pulthoz vihették, hogy fizessenek értük. A fizetés során azonban nem a megszokott pénzt kellett használni, hanem a Kaspersky Lab által bevezetett új pénznemet, a Data dollárt, amely a vásárló telefonján található személyes képek, videók és üzenetekből számolható ki. 

A különböző beszélgetések, képek ugyanis fontos értéket jelentenek a hirdetők számára, hiszen megfelelő adatelemzés segítségével olyan felhasználói preferenciákra derülhet fény, mely segíti a még célzottabb reklámok tervezését.

Jobban kellene vigyázni az adatainkra

Ön mennyire veszélyezteti személyes adatait?

A tudatosság hiánya hatalmas akadály abban, hogy a felhasználók megértsék, miért kell védeni a privát információkat. A cég szakemberei azt remélik, hogy a Data Dollár ráirányítja a figyelmet ezekre a problémákra és ilyen módon minden online élmény biztonságosabbá válhat. 

„A Data dollár feladata elsősorban felhívni a figyelmet az adataink értékére” - mesélte David Emm, a vállalat vezető biztonsági kutatója. ”Például, ha egy honlap egy szolgáltatást ingyen kínál, de cserébe a vásárló adatait igényli, akkor használják a Data Dollár jelét, annak szemléltetésére, hogy valójában mégis létrejött az üzlet” – tette hozzá a szakértő. 

Egy globális felmérés szerint annak ellenére, hogy az emberek 29%-a vált kibertámadás áldozatává, mindössze 39%-uk gondoskodik készülékeik védelméről.