PropTech: öt év alatt megtízszereződött a befektetési kedv

Kapcsolódó cikkek

PropTech: öt év alatt megtízszereződött a befektetési kedv

PropTech: öt év alatt megtízszereződött a befektetési kedv

pénzügy

2 perc

Immár hét magyar cég is található az ingatlanszektor digitális technológiai innovációit összesítő listán, amelyet a KPMG állított össze.

A startupvilág egyik legélénkebb szegmensének tartott, úgynevezett proptech piacon a befektetési kedv öt év alatt megtízszereződött. Tavaly már 2,6 milliárd dollár friss tőke áramlott az ingatlanszektor digitalizációját segítő vállalkozásokba. Előzetes adatok szerint 2020 első félévében pedig 7 milliárd dollárnyi üzlet született, a COVID-válság kiváltotta digitalizációs boomnak köszönhetően.

A KPMG évente összeállítja azoknak a vállalkozásoknak a listáját, amelyek valamilyen innovatív megoldást hoztak az építőiparba, az ingatlanok adásvételébe vagy az ingatlanüzemeltetésbe. Ezek az úgynevezett proptech (property technology) vállalkozások ugyanis hatalmas összegű tőkét vonzanak, mivel a szektor bármely szegmensének digitalizációja jelentős megtakarításokkal és hatékonyságnövekedéssel járhat.

Az innovatív megoldások emellett jellemzően hozzájárulnak a környezeti szempontból fenntartható fejlődéshez is, mert nemcsak a kiadásokat csökkentik, hanem az építőipari beruházások és az ingatlanüzemeltetés károsanyag-kibocsátását is. A felmérés szerint az alacsony károsanyag-kibocsátású ingatlanok fele annyi idő alatt találnak vevőre, mint kevésbé igényes kivitelezésű társaik, és ez nagyon fontos a nagy tőkeigényű ingatlanfejlesztési szektorban.  

Ehhez képest az ingatlanfejlesztés és üzemeltetés sokáig lemaradt a digitalizációt illetően a kereskedelemhez vagy a pénzügyekhez képest, most viszont fokozott ütemben dolgozza le a hátrányát, így világszerte nő az érdeklődés az innovatív megoldások iránt.

A járvány is felértékelte az ingatlantechnológiát

Az összesítés szerint 2014 óta a proptech vállalkozásokba fektetett tőke 766 százalékkal emelkedett, és csak 2019-ben elérte a 2,6 milliárd dollárt. Ebben a helyzetben érte el a szektort a koronavírus-járvány, ami még inkább felkeltette az érdeklődést a proptech cégek iránt.

Ezek a megoldások ugyanis részben emberi interakciókat váltanak ki az építőiparban, a munkahelyeken vagy az ingatlankereskedelem és -üzemeltetés más területein. Továbbá minden esetben jelentős hatékonyságjavulást ígérnek, és általában lehetővé teszik a szektor számára a gyors reagálást és a kiadások csökkentését, ami a járvány miatt ugyancsak felértékelődött.

Nem véletlen, hogy a befektetési kedv idén még a tavalyihoz képest is jócskán felgyorsult. Az Unissu adatai szerint idén az első fél évben 7 milliárd dollár befektetési tőkét vonzott a szektor.

Ezen a piacon játszik fontos szerepet a KPMG proptech cégeket és befektetőket összekötő oldala, amelyre idén a tavalyi 5-tel szemben már 7 magyar vállalkozás is felkerült.

  • Az Árminimum, a Lokchek, az OrtoGraph és a Rollet a folyamatok digitalizációjában hozott új megoldásokat,
  • az OOTT technologies és a Parkl az IoT-kategóriában, azaz a hétköznapi eszközök webes vezérlésében alkotott újat,
  • a Beyond Visual pedig a Virtuális Valóság és 3D tervezés területén szállít megoldásokat.