QR-kódos fizetés az év pénzügyi fejlesztései között

Kapcsolódó cikkek

QR-kódos fizetés az év pénzügyi fejlesztései között

QR-kódos fizetés az év pénzügyi fejlesztései között

pénzügy

2 perc

A többféle deviza kezelésére alkalmas, azonnali tranzakciókat garantáló BlockBenPay is bekerült a hazai FinTechShow 10 legizgalmasabb idei fejlesztése közé.

„A BlockBenPay olyan QR-kód alapú fizetési szolgáltatás, amely multi-asset kezelést biztosít blockchain-alapon. A technológia többféle deviza kezelésére alkalmas. A virtuális pénztárcában lévő vagyon több eszközön tartható és kezelhető. Statikus vagy dinamikus in-store fizetést tesz lehetővé mindössze egy okostelefon segítségével” – mutatta be a fejlesztést Bodnár Viktor ügyvezető igazgató.

A FinTechShow a technológiára, a szabályozói kihívásokra, a felhasználói igényekre reflektáló legújabb digitális pénzügyi megoldások bemutatásának, megvitatásának egyik legrangosabb hazai színtere. A rendezvény kiemelt témái a többi közt az azonnali fizetés, a nyílt bankolás, a fintech stratégia, a blockchain és a kriptogazdaság.

„A FinTechShow évek óta monitorozza a hazai fintech ökoszisztéma fejlődését, három év alatt 250 hazai ötletet néztünk át. Ezen módszertanok és tapasztalatok alapján választották ki a FinTechGroup és a fintechzone.hu szakértői az idei prezentálókat” – tájékoztatott Lemák Gábor, a FinTechGroup ügyvezetője.

A 2019-es év 10 döntőse közé 5 azonnali fizetéssel foglalkozó megoldás, 3 blockchain, egy fiataloknak szánt pénzügyi és egy vállalati PFM (Personal Finance Management) megoldás került be. Közülük választotta ki a legjobbat a többek közt a Magyar Nemzeti Bank, az MKB Bank, a K&H Bank és a Mastercard képviselőiből álló zsűri.

Világszerte teret nyernek az innovatív fizetési megoldások

Idetartozik a QR kódos fizetés vagy a mobilfizetés is, amelynek több fajtája létezik. Míg a mobilfizetés Magyarországon gyermekcipőben jár, Kínában az így lebonyolított vásárlások értéke meghaladta a 12 ezer milliárd dollárt.

Idehaza a bankkártya-elfogadóhelyek száma is meglehetősen alacsony, alig haladta meg a 110 ezret tavaly. Ráadásul 2018 utolsó negyedévében először csökkent a bolti kártyaelfogadásra szerződött elfogadóhelyek száma 2014 óta. Eközben rekordszintre, 6117 milliárd forintra nőtt Magyarországon a forgalomban lévő készpénzállomány. A QR-kódos fizetés a készpénz- és a bankkártya-használat alternatívája is lehet a BlockBen szerint.

Fizetés másképp

„A vásárlók és a kereskedők részéről egyre nő az igény az olyan fizetési megoldások iránt, amelyek gyorsak és kevés teendőt igényelnek. Ilyen a BlockBenPay is. Egyszerű, mert csökken a fizetésben részt vevő köztes kiszolgálók száma, olcsó, mert alacsonyak a fizetendő díjak, és praktikus, mert egy telefon vagy egy okosóra is elég lehet a fizetéshez, valamint biztonságos, mert a QR-kódos fizetés minden tranzakcióhoz egyedi pénztárcaazonosító kódot generál” – részletezte Bodnár Viktor.

A fintech megoldásnak köszönhetően a kereskedői terminál és a pénztárca-szolgáltató direktben összeköthetők. Emellett a rendszerhez történő díjmentes csatlakozás a kereskedői oldalon különösen a kisvállalkozásoknak lehet előnyös. A „goldback” pedig egy plusz lehetőség a vevők számára, ami azt jelenti, hogy vásárlásaik után azonnali visszatérítést kaphatnak a kereskedőtől, mégpedig BlockNote-ban, vagyis 100 százalékos aranyletétű kriptovalutában.