Rengeteg pénz áramlott tavaly a fintech megoldásokba

Kapcsolódó cikkek

Rengeteg pénz áramlott tavaly a fintech megoldásokba

Rengeteg pénz áramlott tavaly a fintech megoldásokba

pénzügy

2 perc

Rekordszámú ügyletnek köszönhető a valaha mért második legmagasabb éves érték a globális fintech befektetések piacán. A részterületek közül még mindig a fizetési szolgáltatások piaca volt a legvonzóbb. Drámai növekedést mutattak ugyanakkor a kriptovaluták és a blokkláncok világába irányuló befektetések is – állapította meg a KPMG Pulse of Fintech H2’21 kutatása.

A tanácsadó cég szerint 2022-ben is nagyon jelentősek lesznek a pénzügyi technológiai beruházások, és növekvő aktivitásra lehet majd számítani a kevésbé fejlett piacokon, például Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában is.

A tavalyi második félév adatait is összesítve a friss elemzés megállapította, hogy a teljes globális fintech finanszírozás a felvásárlások, magántőke-befektetések és kockázatitőke-bevonások terén tavaly rekordszámú, 5684 ügylet során elérte a 210 milliárd dollárt. A második félévben a befektetések értéke 101 milliárd dollár volt – ez némileg elmaradt az első félév 109 milliárd dolláros értékétől.

„2021 hihetetlenül erős év volt globálisan a fintech piac számára minden területen. Komoly érdeklődés tapasztalható mindenféle fintech vállalat iránt, rekordokat döntő befektetésekkel a blokkláncok, kriptovaluták, kiberbiztonság és a vagyonkezelési technológiák felé. Míg a fizetési szolgáltatások továbbra is jelentős hajtóerőt képviselnek, a szektor minden nap bővül” – összegezte Simonyi Tamás, a KPMG tranzakciós tanácsadásért felelős szenior igazgatója.

A második félév legnagyobb ügyletei közé tartozott egyebek mellett a dán fizetési szolgáltató Nets felvásárlása az olasz Nexi által 9,2 milliárd dollárért. Idesorolható a fintech felhőszolgáltatásokat nyújtó Calypso Technology és a szabályozói technológiával foglalkozó AxiomSL 3,75 milliárdos értékű összeolvadása, amellyel létrejött az Adenza az Egyesült Államokban, illetve a japán Paidy 2,7 milliárdos PayPal általi felvásárlását is kiemeli az elemzés.

2021 második felében négy különböző, egymilliárd dollár feletti kockázatitőke-bevonás is történt: ezek az amerikai Generate 2 milliárdos, a brazil Nubank 1,1 milliárdos, az amerikai Chime 1,1 milliárdos, illetve a bahamai FTX 1 milliárdos befektetése.

Rekordok dőltek meg tavaly: 30 milliárd dolláros befektetés a kriptovaluták és a blokkláncok piacán

A legtöbb befektetést – éves szinten 51,7 milliárd dollárt – a fintech részterületei közül továbbra is a fizetési szolgáltatások piaca vonzotta (a 2020-as érték 29,1 milliárd dollár volt). A terület jelentőségét fenntartotta a „vedd meg most, fizesd később”, a beágyazott bankolás, és a nyílt bankoláshoz illeszkedő megoldások iránti folyamatos kereslet.

Szintén forró szegmens maradt a blokkláncok és kriptovaluták piaca, amely tavaly rekordösszegű, 30,2 milliárd dollárnyi befektetést vonzott. Ez hatalmas növekedés a 2020-as 5,5 milliárd dollár után, de még a 2018-as rekordév 8,2 milliárdját is bőven megháromszorozta. Az ügyletek száma 627-ről 1332-re nőtt tavaly.

A szektorban több nagyszabású üzlet is köttetett, ilyen volt például az amerikai NYDIG 767 millió dolláros tőkebevonása vagy a Celsius Network 750 millió dolláros ügylete. A növekvő aktivitás azt tükrözi, hogy a modern pénzügyi rendszerekben egyre inkább elfogadottnak számítanak a kriptovaluták és mögöttes technológiájuk.

Befektetési szempontból csúcsot döntött a kiberbiztonság (4,85 milliárd) és a vagyonkezelési technológiák területe (1,62 milliárd) is.

Továbbá bőséges finanszírozásban részesültek 14,4 milliárd dollárral a biztosítási, 9,9 milliárddal pedig a szabályozási technológiák is.