Robotok adnak tippeket a privátbanki befektetőknek

Kapcsolódó cikkek

Robotok adnak tippeket a privátbanki befektetőknek

Robotok adnak tippeket a privátbanki befektetőknek

pénzügy

1 perc

Elsőként indít mesterséges intelligencia (MI) és ember együttműködésén nyugvó befektetési alapot privátbanki ügyfeleinek szeptember közepétől a K&H. Az MI körülbelül 1000 piaci változót és 250 makrogazdasági mutatót figyel folyamatosan, és a befektetési politikának megfelelően dinamikusan alakítja az alap tartalmát.

A következtetések alapján három hónapra előre készít prognózist, és annak megfelelően dolgozza ki és ajánlja fel a befektetési lehetőségeket. Az algoritmus működését portfoliómenedzserek felügyelik.

A program rengeteg adatot és változót tud kezelni egyszerre, illetve körülbelül 100-féle modell lefuttatásával automatikusan megtalálja azokat az összefüggéseket, amelyekkel sikerre lehet vinni egy befektetést.

„A mesterséges intelligencia a tanulás nagymestere, folyamatosan fejlődni fog a befektetések kezelése terén, teljesítménye pedig az emberi, stratégiai gondolkodással kiegészülve a legerősebb lehet a piacon” – mondta Oraveczné Németh Ildikó, a KBC Asset Management hazai fióktelepének vezetője.

Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője hozzátette: „anyavállalatuk, a KBC-csoport többéves fejlesztéssel hozta létre az MI-együttműködésen alapuló befektetési alapok modelljét. Belgiumban és Szlovákiában pedig már működik és keresettek a befektetők körében, hiszen a gép az emberi agyi kapacitáson túlmenően képes nagymennyiségű adatot feldolgozni és a befektetések sikerének szolgálatába állítani”.

„Az MI-együttműködésen nyugvó alap bevezetése a termékkínálat bővítését jelenti, és jelenleg az idén 20 éves privátbank ügyfelei számára elérhető” – tette hozzá Ábrahám András, a K&H Privátbank vezetője. Azt is hozzáfűzte, a portfóliómenedzserek továbbra is kulcsfontosságú szerepet kapnak a befektetési alap kezelésében, amely igazi koprodukció ember és robot között.