Új céggel bővül a BUX-index, bekerül a Delta Technologies

Kapcsolódó cikkek

Új céggel bővül a BUX-index, bekerül a Delta Technologies

Új céggel bővül a BUX-index, bekerül a Delta Technologies

pénzügy

2 perc

A Budapesti Értéktőzsde Index Bizottságának javaslata alapján március 20-ától a BUX is tartalmazza a Delta Technologies Nyrt. részvényeit, ezzel a tőzsdeindexnek 17 tagja lesz.

A társaság az elmúlt kétéves tevékenysége során elkötelezett szereplője lett a tőkepiacnak, a teljes részvénysorozat bevezetésre került a Budapesti Értéktőzsde azonnali piacára, a Standard kategóriába. A 2022. szeptemberi indexkosár-felülvizsgálatkor a sorozat bekerült a BÉT közepes- és kiskapitalizációjú részvényeinek kosarába, a BUMIX-ba. A Delta tavaly májusban pozitív profitwarningot jelentett be, október végén közzétett jelentésében pedig arról számolt be, hogy teljesítette is ezeket az optimista várakozásokat.

Az 1987-ben alapított, magyar többségi tulajdonosi hátterű, budapesti központtal működő cégcsoport több mint 35 éve Magyarország egyik legnagyobb informatikai vállalata. A mintegy 250 főt foglalkoztató társaság a komplex infrastruktúra-megoldásokra fókuszál, úgymint a teljes architektúra megtervezése, a hálózati megoldások és hardverelemek tervezése és telepítése, az alkalmazások integrációja, valamint az infrastruktúra menedzselése.

Portfóliójukban szintén megtalálható az IT- és irodatechnikai eszközök szervizelése, kereskedelme. Elsőrendű céljuk, hogy tevékenységük leginnovatívabb területeire – például vállalati, egészségügyi és államigazgatási digitalizáció, Ipar 4.0 fejlesztések, smart city megoldások – építve és a jelenlegi portfóliót bővítve megtartsák hazai pozíciójukat, illetve kilépjenek a regionális piacra is.

„Legutóbbi, egymilliárd forint feletti eredményt hozó üzleti évünkkel lezártunk egy időszakot, nemcsak a vállalatcsoport struktúráját, hanem üzleti stratégiáját is átalakítottuk. Hamarosan cégjogi értelemben is befejeződik az integráció, az egyes leányvállalatok beolvadásával. A BÉT mostani bejelentése egyszerre igazolja az átlátható, növekedési pályára állított stratégiánkat, ugyanakkor nagy segítség is a befektetői bizalom további erősítéséhez” – mondta el a BUX-ba kerülés kapcsán Csontos Zoltán, a Delta Technologies Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

Arra, hogy egy részvény ki- vagy bekerüljön, az úgynevezett Index Bizottság tesz minden esetben javaslatot a tőzsde vezérigazgatójának. A javaslattétel előtt több feltétel együttes teljesülését ellenőrizte a bizottság, továbbá egy szubjektív mérlegelésre is módja volt. Az informatikai vállalat részvénye a februári adatok alapján az utolsó felülvizsgálat óta elmúlt hónapokban feljött a 12. helyre a budapesti tőzsde forgalmi toplistáján.

Fontos kritérium volt továbbá, hogy megfelelő súlyt képviseljen a tőzsdére bevezetett közkézhányadban lévő papírok összértékének a kosár teljes közkéz-kapitalizációjához viszonyított arányában. A Delta ebben a vonatkozásban is kimagaslóan teljesített, így a szabályzat alapján a BUX-indexbe kerülés objektív kritériumai teljesültek. Az Index Bizottságnak emellett lehetősége volt arra, hogy kis súlyú részvénysorozatnak minősítse azokat az indexkosár aspiránsokat, amelyeknek a súlya a kosárban 0,1% és 0,3% közé esik, ám ez nem történt meg, így bekerülhetett a BUX részvénykosarába.

Az egyedi mérlegelés során a szóban forgó egyes részvények minőségi paramétereit, aktuális és historikus egyedi jellemzőit, az aktuális piaci, gazdasági környezetet, az indexstabilitást és olyan egyéb közvetett szempontokat vizsgálnak, mint például a kibocsátó tevékenysége, transzparens működése vagy a tőzsdei jövőképe.