Új időszámítást hozhat az okosotthon a biztosítási piacon

Kapcsolódó cikkek

Új időszámítást hozhat az okosotthon a biztosítási piacon

Új időszámítást hozhat az okosotthon a biztosítási piacon

pénzügy

2 perc

A távmunka elterjedésével az amerikai ingatlanszakértők arra biztatják ügyfeleit, hogy fontolják meg a biztosításon alapuló intelligens megoldások alkalmazását. Ennek a piaci igénynek tesz eleget a Notionnal együttműködve a Nationwide Mutual Insurance.

A kapcsolódó biztosítási csomag lényege, hogy a különféle intelligens eszközök – például ajtócsengők, füstérzékelők, termosztátok és vízszivárgás-érzékelők – segítségével monitorozzák az ingatlant, és tájékoztatják a tulajdonosokat az otthoni veszélyekről – még akkor is, ha távol vannak.

A Nationwide Egyesült Államokban végzett felmérése szerint csak a lakástulajdonosok 7%-a használ szenzorokat a vízszivárgás megfigyelésére. Továbbá csupán 27%-uk hallott erről a megoldásról, és kevesebb mint egynegyedük (24%) ismeri azokat az érzékelőket, amelyek szükséges esetén elzárni is képesek a vizet.

Beth Riczko személybiztosítási alelnök elmondta, a társaságukhoz érkező kárigények túlnyomó többségénél a vízkár oka nem az időjárási körülményekben keresendő, hanem a csövek, a szerelvények vagy a vízmelegítő szivárgása okozza a bajt.

Mivel az Insurance Information Institute jelentése szerint az átlagos víz- és fagykárok összege biztosítási eseményenként több mint 11.000 dollár, így az ingatlantulajdonosoknak érdemes elgondolkodniuk a további védelmet nyújtó szenzorok beszerzésén – tette hozzá.

Ugyanakkor a költségek, az információhiány és a biztonsági aggályok miatt a felhasználók tartanak az okosotthon-technológiától. Viszont 64%-ukat érdekelné az ilyen megoldás, amennyiben tudna spórolni vele.

A Nationwide programjában való részvétellel mintegy 4%-kal csökkenthető a biztosítási díj. A megtakarítás pedig tovább növelhető, ha figyelembe vesszük az intelligens otthoni készülékek további előnyeit. 

A Smart Home program keretében ellenőrzik a nyitott (vagy nyitva felejtett) ajtókat és ablakokat, a füst- és a szén-dioxid érzékelőt, valamint a vízszivárgást – teszi mindezt egyetlen személyes eszközről.

Az új biztosítási konstrukció jelenleg Alabamában, Arizonában, Kaliforniában, Connecticutban, Iowában, Illinois-ban, valamint Mississippiben, Ohióban, Texasban, Virginiában, Vermontban és Washingtonban érhető el. A közlemény szerint jövőre további államokra is kiterjesztik majd a szolgáltatást.