Újabb izgalmas fizetési lehetőségeket tartogat az IoT

Kapcsolódó cikkek

Újabb izgalmas fizetési lehetőségeket tartogat az IoT

Újabb izgalmas fizetési lehetőségeket tartogat az IoT

pénzügy

2 perc

2021-ig az előrejelzések szerint 35 milliárd IoT-készülék működhet világszerte. Ezek a kütyük az ébredéstől egészen az elalvás előtti utolsó pillanatokig, sőt akár alvás alatt is behálózzák az életünket. A fizetési folyamatok technológiai újragondolása sem maradhatnak ki a sorból.

A fejlődés megváltoztathatja az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek működését, hiszen fizetési rendszereik rengeteg különböző eszközhöz csatlakozhatnak, melyeken keresztül a pénzügyi tranzakciók lebonyolíthatók. A talán is nem is olyan távoli jövőben előfordulhat, hogy a benzinkúton az üzemanyagért az autóból fizethetünk, vagy az okosfridzsider automatikusan megrendeli és ki is fizeti a hiányzó élelmiszereket, állítja az IoT Now Transport oldalán közölt írásában a technológiai lehetőségeket elemző Jocelyn Brown.

Digitális asszisztensek

Az Alexához hasonló virtuális asszisztenseken keresztül a tulajdonosok bankkártya, telefon vagy más eszközök nélkül tudnak vásárlásokat lebonyolítani. mindössze olyan szolgáltatásokat használva, mint az Amazon Prime. Ezek az okoshangszórók már rendelkeznek a szükséges hitelkártya-adatokkal vagy más fizetési gateway információkkal, így egyszerű utasítás alapján elintézik a beszerzést.

Ha a mesterséges intelligencia más, általa támogatott kereskedőkhöz is csatlakozik az interneten keresztül, a vevők hangutasításokkal, akár közvetlenül azok honlapjáról is beszerezhetik a szükséges termékeket. Ilyenkor a fizetési gateway vagy a vevő bankja és az eladó kiválasztott kereskedői számlája közti kapcsolat teljesen biztonságos.

Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy az eladók csak olyan fizetési megoldással dolgozzanak, amely PCI-kompatibilis és rendelkezik megfelelő SSL certifikációval. A szakértő szerint a legnagyobb biztonságot az SHA-256 algoritmust tartalmazó tanúsítvány jelenti.

Hadra fogható intelligens eszközök

A fogyasztói okoskészülékek terjedésével akár a háztartási készülék és a gépjárművek is válhatnak fizetési végponttá. A Honda két éve bemutatott Dream Drive nevű, az autón belüli fizetési koncepción alapuló alkalmazáscsomagja például lehetővé teszi, hogy a sofőr a gépkocsi navigációs rendszerén keresztül helyet foglaljon az étterembe vagy fizessen olyan szolgáltatásokért, mint a benzin, a mozijegy vagy parkolás.

Az Apple vagy a Garmin okosórák tulajdonosai az eszközön keresztül szintén kapcsolatba léphetnek a banki applikációkkal, hogy felügyeljék a kiadásokat vagy más pénzügyi tevékenységeket elvégezzenek.

A divat, mint pénztárca

Márkák sokasága igyekszik a vásárlást egyfajta high-tech élménnyé tenni. Olyan divatos kiegészítőket tesznek fizetésre alkalmassá, mint a karkötők, okostelefon-tokok vagy a kulcstartók. Adam Selman divattervező például a MasterCard céggel társulva, felső kategóriás kollekciójába épített láthatatlan fizetőchipeket.

A dolgok internetén alapuló fizetési lehetőségek az új technológiákkal megtámogatva, az eszközök összekapcsolhatóságát kihasználva teszik egyszerűbbé a vásárlások kiegyenlítését. Olyan új lehetőségek születnek, mint az okoshangszórókon, a gépkocsikon vagy akár a divatos ruhákon, viselhető kiegészítőkön keresztül való fizetés. Az otthoni csatlakoztatott készülékek nemsokára már tanácsot is adhatnak a lakók beszerzését illetően, és a döntés megszületése után, ha utasítást kapnak rá, közvetlenül meg is vásárolhatják a szükséges árucikket.