Újabb kriptobélyegekre vadászhatnak a gyűjtők

Kapcsolódó cikkek

Újabb kriptobélyegekre vadászhatnak a gyűjtők

Újabb kriptobélyegekre vadászhatnak a gyűjtők

pénzügy

2 perc

Az Egyesült Arab Emirátusok postája által kibocsátott, négy kriptobélyegből álló sorozatnak fizikai és blokklánc-alapú része is van, a készletet a felhasználók a fizikai verzióba beágyazott NFC-chip okostelefonos beolvasásával hitelesíthetik.

A december 2-án megjelent darabok a közel-keleti monarchia 50. nemzeti napja alkalmából születtek, és a régióban először „nem helyettesíthető” digitális ikerrel együtt bocsátották ki őket.

A kriptobélyegek két részből állnak, egy fizikai bélyegből és a hozzá tartozó digitális képből. Az NFT vagy nem helyettesíthető token az angol non-fungible token kifejezés rövidítése. Kizárólag digitális formában létezik és teljesen egyedi. Az NFT bármilyen digitális formában tárolható dolog lehet, akár egy zenemű, festmény vagy YouTube-videó is. Ezek egyediségét például az Ethereum blokklánc részeként a kriptovaluták által alkalmazott technológia biztosítja.

A kriptobélyegek digitális mása blokkláncban tárolódik, és az ilyen típusú digitális megoldásokhoz hasonlóan lehet őket gyűjteni, vagy az online térben üzletelni velük, számolt be róla a szövetségi állam illetékes szervezete. A vevők csak azután láthatják a valós bélyeghez kötődő digitális dizájnt, ha beszkennelik a kártya előoldalára nyomtatott QR-kódot.

A beszámoló szerint maga az értékjegy tartalmaz egy zárolt, kriptografikus, rövid hatótávú kommunikációra képes egységet, amely bármelyik, NFC olvasóval ellátott telefonnal érvényesíthető.

Minden egyes bélyeg saját, a kártya mögé rejtett kóddal rendelkezik. Ez akkor „nyílik”, ha a blokkláncon, a QR-kód beolvasása után, aktiválódik az ellendarabja. Azok az ügyfelek, akik már rendelkeznek digitális kriptopénztárcával, hozzákapcsolhatják az NFT-t, de a digitális tükörkép hozzáadható a gyűjteményekhez is.

Az Egyesült Arab Emirátusok nem az első ezen a területen, például az osztrák posta is vezetett már be limitált kiadású, NFC-chippel ellátott kriptobélyegeket, de a svájci posta is kiadott már hasonló digitális termékeket.

Forrás: