Warren Buffett indiai fintech cégbe fektet

Kapcsolódó cikkek

Warren Buffett indiai fintech cégbe fektet

Warren Buffett indiai fintech cégbe fektet

pénzügy

1 perc

Sajtóértesülések szerint a rendkívül szerteágazó érdeklődési körrel rendelkező amerikai Berkshire Hathaway (BH) további részesedést vásárolhat a One97-ben. A cég a Paytm, azaz India legnagyobb digitális fizetési szolgáltatójának a tulajdonosa.

Az omahai központú Berkshire a többi között a Coca-Colában, az Apple-ben, az American Expressben, a Wells Fargóban és még számtalan ruházati, vasúti, élelmiszeripari cégben rendelkezik legalább 5%-os részesedéssel. Ugyanakkor ez az első eset, amikor egy ekkora befektetési alap egy indiai startupban látott fantáziát. A hírt elsőként közlő indiai üzleti portál, a Mint értesülése szerint a Warren Buffett által vezetett befektetői csoport részvényei értékét 300 millió dollárról 350 millióra növelte, a cég értéke pedig 10 milliárdról 12 milliárdra nőtt.

Egy másik, a Bloomberg által közölt hír szerint a Berkshire Hathaway csoport három százalékról négyre növelte részesedését a One97-ben.

A Paytm-ben fantáziát látók és befektetők köre egyébként szépen bővül. Az egyik ilyen cég a BH-hoz hasonlóan számtalan területen jelen lévő japán SoftBank, amely ebben az évben már 450 millió dollárt fektetett be. A másik ismert cég nem más, mint a kínai kereskedelmi gigász Alibaba. Csak hogy bonyolultabb legyen a kép: a SoftBank a többi között az Alibabában is tekintélyes részesedéssel rendelkezik, és idén tavasszal 8 milliárd dollár kölcsönt folyósított a kínai cégnek.

A Paytm India legnagyobb digitálistárca- és fizetési szolgáltatója. A cég megközelítőleg 230 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik. A folytatásban szeretnének a mobilszolgáltatásokra összpontosítani (beleértve a messenger funkciót és a játékokat), amely a WhatsApp potenciális versenytársává tenné őket.

A One97 szóvivője visszautasított minden megkeresést, ezidáig a Berkshire Hathaway sem kommentálta a piaci pletykákat.

Forrás: