Az adatgyűjtés fontossága a logisztikában Az indiai Loginext új platformja nagyobb betekintést enged a szállítmányozási információkba, amivel akár az okosvárosok kiépítését is segítheti. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2995/articles/20170724121209/logisztika-adatgyujtes.jpg

Az adatgyűjtés fontossága a logisztikában

2017. július 24. 15:05
1'
Az indiai Loginext új platformja nagyobb betekintést enged a szállítmányozással kapcsolatos információkba, ezzel pedig végső soron az okosvárosok kiépítését is segítheti.

A mumbaji vállalat egy SDK (szoftverfejlesztő csomag) segítségével teszi elérhetővé új logisztikai platformját, mely segítheti a logisztikai cégek és az e-kereskedelmi platformok munkáját, valamint jobbá teheti a vásárlói élményt. A megrendelőknek csak telepíteniük kell a helymeghatározó szoftvert a telefonjaikra, hogy monitorozni tudják saját helyzetüket, mozgásukat, a környezetükben lévő forgalmi helyzetet, illetve a becsült érkezési időt.

Logisztika újratöltve – Miben segíthet az okostechnológia?

A platform segítségével főleg a kisebb logisztikai cégek nyújthatnak professzionálisabb, pontosabb, hatékonyabb szolgáltatást, a program által biztosított közlekedési információk ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a cégek teljesítményének fejlesztésében és a piaci terjeszkedésben egyaránt. A technológiai korlátok és a magas árak miatt a kis szállítócégeknél gyakran hiányzik a rendszerszintű menedzsmenthez szükséges adatelemzés. 

Erre ugyan megoldást jelenthetne egy nagyobb anyavállalatba való integrálódás is, de egy ilyen együttműködés a másik oldalon korlátozhatja is a technológiai lehetőségeket. Például ezáltal a jövőben az anyavállalat szabhatja meg a feltételeket, akár azt is, hogy milyen szoftveres szolgáltatásokkal támogathatják a szállítmányozást.

A LogiNext folyamatos információgyűjtési szolgáltatásnak köszönhetően a cég ígérete szerint az elemzés is sokkal egyszerűbbé válik, aminek következtében a kis flottával rendelkező cégek is hatékonyan oszthatják el erőforrásaikat a különböző régiókban. 

Ezeken felül a program később fontos alapja lehet az okosvárosok fejlesztésének is. A hálózatba kötött világban a Big Datának óriási jelentősége lesz, ehhez a logisztikai cégek kiemelkedő mértékben tudnának hozzájárulni a begyűjtött információk továbbításával.

Forrás: ReadWrite 

A figyelmébe ajánljuk:

A raktározást is forradalmasíthatja az IoT

Az automatizáció és a raktár fogalmak összekapcsolása robottargoncák képét idézi, a gyakorlatban a felhasználási lehetőségek azonban sokkal árnyaltabbak, és inkább a háttérben elhelyezett szenzorokra fókuszálnak.

Így segíti az ellátási láncokat az IoT

Az ellátási láncok kezeléséhez sokszor harmadik fél közreműködésére van szükség, ezt azonban a hatékonyság és átláthatóság is megsínyli – a cégek jobban járhatnak, ha a Dolgok Internete segítségével ezt is maguk végzik.
Olvasson még a témában:

Falcon Heavy, a robotrakéta

A SpaceX február 6-án este lőtte ki a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját. Történelmi pillanat volt ez több szempontból is, például Elon Musk űripari cége a korábbiakhoz képest jóval „olcsóbban” képes hatalmas rakományokat a világűrbe juttatni. Ez a kuriózum az újrahasználható, földre visszatérő, autonóm rakétáknak köszönhető.

Futurisztikus közlekedést hozhat az IoT

Az okosautóktól a repülő taxikon át az autonóm teherhajókig számtalan ponton lesz hatással a technológia arra, hogy miként juttatunk termékeket és embereket A pontból B-be.