Csomagküldő drónokkal szállítana a UPS A vállalat saját légi csomagküldő-szolgáltatásán dolgozik: elképzelésük szerint a repülő szerkezetek az amúgy is használatban lévő furgonok tetején keresztül repülhetnének ki, és oda is érkeznének vissza. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2616/articles/20170222114411/ups-dron-csomagkuldes.jpg

Csomagküldő drónokkal szállítana a UPS

2017. február 22. 19:00
4'
A vállalat saját légi csomagküldő-szolgáltatásán dolgozik: elképzelésük szerint a repülő szerkezetek az amúgy is használatban lévő furgonok tetején keresztül repülhetnének ki, és oda is érkeznének vissza.

Egész mostanáig többnyire csak az Amazon képviselői nyilatkoztak a cég drónos csomagküldéshez fűződő elképzeléseiről, de ahogy várható volt, más futárcégek is dolgoznak a saját megoldásaikon, ezt igazolja a UPS nemrég közzétett videója is.

Sürgős szállítmányok: drónokat tesztel a UPS

A Macskafogó rajongóinak ismerős lehet a jelenet, amikor a főszereplő Grabowski beszélgetését lehallgató macskák egy repülő szerkezetet indítanak titkos kémfurgonjukból. A nyolcvanas évek óta bő harminc évet kellett várni, de úgy tűnik valósággá vált az akkor még rajzfilmbe illő szerkezet. A UPS ehhez egyedi tervezésű drónokat és furgonokat rendelt a Workhorse elektronikai szállítmányozási megoldásokkal és haszongépjárművek tervezésével foglalkozó cégtől.

A jármű első ránézésre teljesen hasonlít a vállalat által korábban is használt modellekre, ám belülről komoly átalakítást kapott. A rakodótér plafonjában ugyanis egy apró drón is helyet kapott, melynek kosarába a sofőr kézzel belehelyezheti a csomagot, majd a tetőablakot kinyitva felreptetheti a szerkezetet a közelben lévő célállomásra. 

A megspórolt út rövidnek tűnik, de a számítások szerint évente rengeteg felesleges mérföldet kell megtenniük a kézbesítőknek, amikor főútvonalaktól távol eső otthonokba szállítják ki a csomagokat. Ezekben az esetekben segíthet a teljesen autonóm repülésre képes nyolc propelleres drón, melynek teherbírását kifejezetten az ilyen kézbesítéseknél leggyakrabban előforduló csomagok súlyához mérték.

Egyelőre úgy néz ki tehát, hogy a drónos csomagküldés valószínűleg nem a teljes útvonalon fogja a küldeményeket szállítani. Az úgynevezett last-mile kézbesítés, vagyis a kiszállítás utolsó szakasza azért is szinte kizárólagos területe egyelőre a drónoknak, mert a jelenlegi légügyi szabályozások alapján semmilyen repülő szerkezet nem hagyhatja el a felhasználó látóterét – attól függetlenül, ő vezeti-e távirányítóval vagy sem.

Ez a típusú megoldás nem is teljesen egyedi a UPS-től, ugyanis már korábban is említettük a Mercedes új, hasonló elven működő koncepciójárművét, melynek a prototípusát a CES-en is bemutatták. A legnagyobb különbség az, hogy a Mercedes elképzelései szerint már a furgon is elektromos meghajtással működik, és a csomagokat is egy automata rendszer rögzíti a drónra.

A szabályozások megjósolhatatlan változásai miatt egyelőre nem lehet tudni, melyik cég lesz az igazi nyertese a drónos csomagküldés fejlesztői versenyének, hiszen a már említett Amazon is jól áll éles tesztjeivel, a UPS viszont ezzel az új lépésével egy sokkal megvalósíthatóbb, hamarabb bevezethető ötletet mutatott be.

Forrás: The Verge

A figyelmébe ajánljuk:

Több drón, nagyobb rizikó

A távirányítható repülő szerkezetek számtalan módon tehetik hatékonyabbá az életet, viszont mivel minden eszköz feltörhető, így a repülési kockázatok mellett újabb sebezhető pontot is jelenthetnek a okosvárosok számára.
Olvasson még a témában:

Falcon Heavy, a robotrakéta

A SpaceX február 6-án este lőtte ki a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját. Történelmi pillanat volt ez több szempontból is, például Elon Musk űripari cége a korábbiakhoz képest jóval „olcsóbban” képes hatalmas rakományokat a világűrbe juttatni. Ez a kuriózum az újrahasználható, földre visszatérő, autonóm rakétáknak köszönhető.

Futurisztikus közlekedést hozhat az IoT

Az okosautóktól a repülő taxikon át az autonóm teherhajókig számtalan ponton lesz hatással a technológia arra, hogy miként juttatunk termékeket és embereket A pontból B-be.