Drónflottákra készül az Amazon A kereskedőóriás néhány új szabadalma egy olyan jövő képét festi le, amikor minden egyes csomagot drónok szállítanak, az egész rendszert pedig járművekre épített szerviz- és raktárhálózat szolgálja ki. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3027/articles/20170807112329/dron-csomagkuldes.jpg

Drónflottákra készül az Amazon

2017. augusztus 8. 13:25
2'
A kereskedőóriás néhány új szabadalma egy olyan jövő képét festi le, amikor minden egyes csomagot drónok szállítanak, az egész rendszert pedig járművekre épített szerviz- és raktárhálózat szolgálja ki.

Számos szállítmányozócég foglalkozik évek óta annak a gondolatával, hogy a távirányítható, de autonóm repülésre is képes drónokkal szállítsák az online megrendelt termékeket. Az ötlet megvalósítása egyértelműen számos előnnyel járna: az ügyfelek az ajtó előtt kapnák meg a csomagokat, a cégek pedig éjjel-nappal vagy akár néhány órán belül házhoz tudnák vinni a megrendelt termékeket.

Élesben tesztelik a drónos csomagküldést

Az Amazon most egy sor szabadalmat nyújtott be, mely jól körülírja, hogyan képzeli el a cég a drónos csomagküldés jövőjét. Teherautókat, vonatokat vagy akár hajókat alakítanának át arra a célra, hogy a repülő szerkezetek mozgó központjaként funkcionáljanak.

A konténerek egyfelől az előre megrendelt áruk raktáraként szolgálnának, de természetesen megpakolnák őket az adott térségben leggyakrabban rendelt termékekkel is (ebben az Amazon algoritmusai segítenének). Másfelől az állomások a drónok szerelőgarázsai is lehetnének, ahol újratölthetnék az akkumulátorokat, illetve a robotkarok akár a meghibásodásokat is javíthatnák, cserélhetnék az elhasználódott alkatrészeket.

Ez a megoldás emlékeztet kissé a UPS prototípusára, amely a jól megszokott barna furgonokat egészítette ki egy drónindító és -fogadó állomással, ennél a verziónál azonban a repülő szerkezet működését egy sofőr is felügyelte.

Mindezen tervek egyelőre nem jelentik azt, hogy az Amazon feltétlenül ezt a megoldást választaná a drónos csomagküldés megvalósítására, tekintve, hogy már korábban is több hasonló tervvel álltak elő. Elég a méhkasra emlékeztető városi drónközpontra, a léghajóra szerelt drónanyahajóra vagy a pilóta nélküli repülőkről ejtőernyővel leejtett csomagokra gondolni. Azt viszont mindenképpen jelzi az új szabadalom. hogy a vállalat folyamatosan készül arra, hogy a szállítmányozás jövőjében nagy szerepet kapjanak az automata repülők, és igyekszik jó előre kitalálni, hogy miként is nézhet ki ez a jövő.

Forrás: The Verge

A figyelmébe ajánljuk:

Londonban robot viheti házhoz a bevásárlást

Az Oxfordi Egyetem projektjének keretein belül olyan önvezető járművet tesztelnek, mely a kisebb bevásárlásokat magától a megrendelő ajtajához viszi, majd okostelefonon értesít, ha ideje átvenni a csomagot.

Kötelező drónregisztráció jöhet a briteknél

A brit kormány a technológia biztonságosabbá tétele érdekében azt tervezi, hogy kötelezővé teszi a tulajdonosoknak a drónok regisztrációját. A 250 grammnál nehezebb szerkezeteket érintő jogszabály ösztönözné a felelős viselkedést és növelné a felelősségre vonás lehetőségét.
Olvasson még a témában:

Falcon Heavy, a robotrakéta

A SpaceX február 6-án este lőtte ki a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját. Történelmi pillanat volt ez több szempontból is, például Elon Musk űripari cége a korábbiakhoz képest jóval „olcsóbban” képes hatalmas rakományokat a világűrbe juttatni. Ez a kuriózum az újrahasználható, földre visszatérő, autonóm rakétáknak köszönhető.

Futurisztikus közlekedést hozhat az IoT

Az okosautóktól a repülő taxikon át az autonóm teherhajókig számtalan ponton lesz hatással a technológia arra, hogy miként juttatunk termékeket és embereket A pontból B-be.