Így segíti az ellátási láncokat az IoT Az RFID-alapú chipek vagy globális SIM-kártyák segítségével a gyártók folyamatosan nyomon követhetik a nyersanyagok vagy a késztermékek útját. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2939/articles/20170630123111/ellatasi-lanc.jpg

Így segíti az ellátási láncokat az IoT

2017. június 30. 12:50
2'
Az ellátási láncok kezeléséhez sokszor harmadik fél közreműködésére van szükség, ezt azonban a hatékonyság és átláthatóság is megsínyli – a cégek jobban járhatnak, ha a Dolgok Internete segítségével ezt is maguk végzik.

Az ellátásilánc-menedzsment szinte minden vállalat számára fontos, legyen akár szó a gyártóról, akinek a nyersanyagot kell a gyárba, majd a terméket a kereskedőkhöz szállítania, akár az agrárgazdálkodóról, akinek a terményeket kell a földekről akár egész a konyhákig juttatnia.Az eszközöket folyamatosan nyomon követő szenzorok és az elosztási útvonalakat mindennél hatékonyabban megtervező felhőplatformok mind olyan technológiának számítanak, melyek teljesen felforgathatják a szegmenst.

Eszközkövetés

Az RFID-alapú chipek vagy globális SIM-kártyák segítségével a gyártó folyamatosan nyomon követheti a nyersanyagokat vagy a késztermékeket, legyenek azok egy teherszállító hajó fedélzetén vagy egy gyár raktárában.

Ez a tűpontos rálátás az eszközök helyzetére sokat segíthet abban, hogy másodpercre pontosan meg lehessen tudni, mikor érkezik az adott nyersanyag vagy termék a gyártósorokhoz. Ezen információ birtokában pedig a szükséges munkaerőt és nagygépeket (például a szállítójárművek lepakolásához szükséges darukat) is sokkal hatékonyabban lehet mozgósítani, így ritkábban fordul elő az, hogy túl sok munkás várja a nemlétező feladatot, vagy hogy a munkaerő túlterheltsége balesetekhez vezet.

Flottamenedzsment

Hogy jól meg lehessen érteni a flottamenedzsment lényegét, képzelje magát egy nagy futárszolgálat logisztikai központjába. Az időjárás, a forgalom, az adott napszak, az egyik sofőr hirtelen betegszabadsága mind-mind befolyásolják, mennyi idő alatt jut el egy adott csomag a raktárból a címzetthez.

Logisztika újratöltve – Miben segíthet az okostechnológia?

Ilyen sok változó mellett nem is lehet elvárni egy egyszerű emberi agytól, hogy minden helyzetben a leghatékonyabb útvonalat tervezzék meg. A felhőalapú platformok azonban hatalmas mennyiségű korábbi adat alapján minden hátráltató körülmény ellenére is meg tudják találni a legrövidebb és leggyorsabb vonalat két pont között.

A flottamenedzsment segítségével tehát nemcsak hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá válhat a szállítmányozás, hanem a sofőrök számának, az üzemanyagköltségeknek és a szervízdíjak csökkenésével a cég akár jelentős megtakarításokat is realizálhat, nem is beszélve a környezetterhelés mérsékléséről.

Forrás: IoT for All

A figyelmébe ajánljuk:

Üzemanyagkontroll a logisztikában

Nehéz feladat a cégek számára a szállítmányozás minden szakaszát hatékonnyá és optimálissá tenni, a hiányosságok pedig megdrágíthatják a folyamatot, amelyet végül a lánc végén az ügyfelek fizetnek meg.

A raktározást is forradalmasíthatja az IoT

Az automatizáció és a raktár fogalmak összekapcsolása robottargoncák képét idézi, a gyakorlatban a felhasználási lehetőségek azonban sokkal árnyaltabbak, és inkább a háttérben elhelyezett szenzorokra fókuszálnak.
Olvasson még a témában:

Érkezik a robot pizzafutár

A Ford és a Domino’s Michigan államban indítja el az önvezető pizzafutár tesztelését. A cégek azt szeretnék felmérni, hogyan reagálnak majd a vásárlók a gépi kiszállításra.