Rotterdam lehet a világ legokosabb kikötője Európa legnagyobb kikötőjében az IBM felhőalapú technológiáit veszik igénybe a modernizáláshoz. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3503/articles/20180209142706/rotterdam-kikoto.jpg

Rotterdam lehet a világ legokosabb kikötője

2018. február 11. 20:05
2'
Európa legnagyobb kikötőjében az IBM felhőalapú technológiáit veszik igénybe a modernizáláshoz.

Az átfogó fejlesztés része a központi műszerfal vezérléséhez kapcsolódó alkalmazás is, amely valós időben képes összegyűjteni és feldolgozni a víz állapotára, illetve az időjárási körülményekre vonatkozó adatokat, valamint biztosítja a megfelelő információáramlást.

Így hoz új irányokat a hajózásban az IoT

Rotterdamban korábban a hagyományos kommunikációs technológiákat – azaz főként a rádiót és radart – alkalmazták a hajóvezetők és a terminálüzemeltetők közötti kapcsolattartáshoz, valamint a megfelelő kikötői műveletek elvégzéséhez.

Az IBM-mel történő együttműködésnek köszönhetően azonban szenzorokkal, kiterjesztett intelligenciával (AI, augmented intelligence) és intelligens monitorozási módszerekkel képesek adatokat gyűjteni az időjárási körülményekről, a vízszintekről, az áramlatokról, a hőmérsékletről és a kikötési lehetőségekről.

Az összegyűjtött adatokat a felhőalapú internetes technológiák segítségével elemzik és alakítják át használható információkká. Ezzel a kikötői hatóságok hamarabb döntést hozhatnak egyes helyzetekben, csökkentve ezzel a várakozási időt és hatékonyabbá téve a forgalomirányítást.

Az úgynevezett „digitális delfinek” (Digital Dolphins) – intelligens rakpartfalak és szenzoros bóják – telepítésével pedig leegyszerűsíthetik a hajók közötti rakományátvételt, ráláthatnak a közeli terminálok aktuális állapotára, valamint a környék víz- és időjárási viszonyaira.

Az átalakításnak köszönhetően a kikötő a jövőben képes lesz az önvezetésre is képes „csatlakoztatott” hajók fogadására, az IBM célja, hogy ezt a tervet 2025-ig megvalósítsák. A várakozások szerint az önvezető autókhoz hasonlóan a jövő hajói is képesek lesznek önállóan közlekedni, és kommunikálni egymással az ütközés elkerülése érdekében.

Paul Smits, a rotterdami kikötői hatóság pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a „világ legokosabb kikötőjévé” szeretnének válni, az infrastruktúrára, a víz- és levegőminőségre vonatkozó valós idejű információknak köszönhetően pedig nagymértékben javíthatnak a szolgáltatásaik minőségén.

Forrás: IoT Tech News

A figyelmébe ajánljuk:

Intelligens megoldások a tengeri kikötőkben

A jövő okoskonténerei folyamatosan közvetíthetik, hogy hol vannak, hová tartanak, és ha lekésnek egy csatlakozást, új időpontot foglalnak maguknak – az automatizáció alapjaiban alakíthatja át a szállítmányozást.
Olvasson még a témában:

Falcon Heavy, a robotrakéta

A SpaceX február 6-án este lőtte ki a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját. Történelmi pillanat volt ez több szempontból is, például Elon Musk űripari cége a korábbiakhoz képest jóval „olcsóbban” képes hatalmas rakományokat a világűrbe juttatni. Ez a kuriózum az újrahasználható, földre visszatérő, autonóm rakétáknak köszönhető.

Így hoz új irányokat a hajózásban az IoT

A Dolgok Internete, vagyis az egymással interneten keresztül összekapcsolt berendezések és eszközök átformálhatják a vízen történő szállítás folyamatát is. Az okostechnológia megváltoztathatja a szállítmányozás menetét, de akár teljesen új üzleti modellek kialakításában is szerepet játszhat.

Futurisztikus közlekedést hozhat az IoT

Az okosautóktól a repülő taxikon át az autonóm teherhajókig számtalan ponton lesz hatással a technológia arra, hogy miként juttatunk termékeket és embereket A pontból B-be.