Új távlatok a drónok hasznosításában A videokártyáiról ismert Nvidia bejelentette, hogy közös projektbe kezd a kereskedelmi óriás JD.com-mal. A közös projekt vívmányaként olyan robotrepülők forgalmazását tervezik, melyek a csomagszállításban vagy akár a mezőgazdasági munkában is segíthetnek. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3186/articles/20171010171905/dron-permetezes.jpg

Új távlatok a drónok hasznosításában

2017. október 10. 21:50
2'
A videokártyáiról ismert Nvidia bejelentette, hogy közös projektbe kezd a kereskedelmi óriás JD.com-mal. A közös projekt vívmányaként olyan robotrepülők forgalmazását tervezik, melyek a csomagszállításban vagy akár a mezőgazdasági munkában is segíthetnek.

A JDrone és a JDrover névvel ellátott két robot mesterséges intelligencia-alapú navigációt használ, előbbi a levegőben közlekedve, utóbbi pedig a földön keresve a célpontot. A szerkezetek az Nvidia Jetson platformjának segítségével nemcsak a hagyományos értelemben képesek elnavigálni a megadott helyre, de a fejlesztők szerint betartják a közlekedési szabályokat, át tudnak kelni a tömegen, felismerik a közlekedési lámpákat és a különböző jelzőtáblákat is.

Mindez a gyors fedélzeti képfeldolgozó algoritmusoknak és az Nvidia úttörőnek számító új chipjének köszönhető, amely közvetlenül ott végzi el a számításokat, ahol a szenzorok által gyűjtött adatokat tárolják, így a folyamatot nem korlátozza az információtovábbítás sebessége.

Dolgozó Drónok – Megérik a pénzüket

A JDrone 100km/h sebességgel képes haladni, miközben 30 kilogrammot szállít, de a jövőbeli modellek akár 200 kilogramm felemelésére is képesek lehetnek. A következő évtizedre a gyártó reményei szerint nagyjából egymillió ilyen típusú drón üzemelhet, amelyek feladata a postai kiszállításon túl az élelmiszer- és gyógyszerszállítást is magába foglalja.

A gépi tanuláson alapuló döntéshozatalnak köszönhetően a robotok jelentős költségcsökkentést érhetnek a logisztikában. A szerkezetek ugyanígy alkalmazhatóak lesznek például a gabona permetezésére, más mezőgazdasági munkák végzésére vagy akár vészhelyzetben lévő személyek felkutatására, illetve segélykérésre is.

Az Nvidia úttörőnek számít az egyre népszerűbb „AI at the Edge” technológiában, melynek lényege, hogy a mesterséges intelligencia közvetlenül az adatgyűjtő eszközön dolgozza fel a beérkező adatokat, és használja fel azokat a szükséges számításokhoz. Mindez azt jelenti, hogy nem szükséges az információ távoli adatközpontokba való továbbítása. A cég csaknem 3 milliárd dollárnyi összeget fektetett az új chip kifejlesztésére.

Múlt hétfőn jelentette be a társaság az ugyancsak úttörő TensorRT nevű szoftver új verziójának elkészültét is. A fejlesztés látványosan felgyorsítja a mesterséges intelligencia működését azáltal, hogy segít az eszközök „idegrendszerének” a tárgyak és mintázatok felismerésében. A normál esetben sok időt felemésztő feladatot akár negyvenszer gyorsabban is képes végrehajtani a programot használó eszköz.

Forrás: TechCrunch

A figyelmébe ajánljuk:

IFA 2017: a drónok is okosodnak

Azt, hogy a drónokban a mai napig rengeteg lehetőség rejlik, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a berlini szakkiállításon megújított és új darabokat egyaránt meg lehet tekinteni.

Robotméhek segíthetnek a beporzásnál

A méhállomány folyamatos csökkenése drasztikus következményekkel járhat az élelmiszer-termelésben, hiszen ezek a rovarok rendkívül hasznos munkát látnak el a termesztett növények beporzásánál.
Olvasson még a témában:

Falcon Heavy, a robotrakéta

A SpaceX február 6-án este lőtte ki a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját. Történelmi pillanat volt ez több szempontból is, például Elon Musk űripari cége a korábbiakhoz képest jóval „olcsóbban” képes hatalmas rakományokat a világűrbe juttatni. Ez a kuriózum az újrahasználható, földre visszatérő, autonóm rakétáknak köszönhető.

Futurisztikus közlekedést hozhat az IoT

Az okosautóktól a repülő taxikon át az autonóm teherhajókig számtalan ponton lesz hatással a technológia arra, hogy miként juttatunk termékeket és embereket A pontból B-be.