40-szer többet tud az okoskabát Számtalan viselhető eszközzel lehet találkozni az interneten, melyek egymásra licitálnak abban, melyik tud több feladatot ellátni. Íme, egy ruhadarab, amelynek fejlesztői negyven funkcióval kérkednek. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2235/articles/20160923130857/hallam-p-okoskabat.jpg

40-szer többet tud az okoskabát

2016. szeptember 23. 14:40
6'
Számtalan viselhető eszközzel lehet találkozni az interneten, melyek egymásra licitálnak abban, melyik tud több feladatot ellátni. Íme, egy ruhadarab, amelynek fejlesztői negyven funkcióval kérkednek.

A Hallam P New York kitalálóit minden bizonnyal a már jó ideje elérhető okoskabátok inspirálták, de úgy tűnik, igyekeztek a kis NFC-, illetve Bluetooth-os vezérlőegységekben rejlő minden lehetőséget kihasználni.

A többféle szabásban megvásárolható ruhadarabokat (az egyszerű kapucnis pulóvertől kezdve a formálisabb szövetkabátig) ugyanis elsősorban egyetlen kör alakú vezérlőegység ruházza fel a mindenféle képességekkel. Egyes darabokon elöl, a zsebre szerelve látható, más termékeknél a vállrészbe építik, míg a nagyobb kabáton belülre van elrejtve a speciális eszköz.

Ez működhet lopásgátlóként, mely érzékeli, ha a telefon vagy a felhasználó táskája túl messzire kerül tulajdonosától, de akár a gyerekekre is vigyáz egy hasonló jeladóval felszerelt kulcstartó segítségével. A kabát belső zsebei külön NFC-chipekkel rendelkeznek, így az egyik automatikusan lenémíthatja a belehelyezett telefont, míg a másik azonnal elindíthatja a zenelejátszást.

A cikk terjedelme talán nem is elég, hogy minden funkciót és zsebet megemlítsünk, így inkább az alábbi videót érdemes megnézni. A Hallam P mérnökei egyébként nemcsak okoskabátot készítettek, hanem az említett vezérlőegységet gyűrűbe és baseball sapkákba is beépítették, így a funkciók egy része ezekben a darabokban is elérhető.

Kérdéses persze, hogy mikor tud túl sokat egy kabát, vagy hogy egyáltalán szükség van-e ennyi funkcióra, vajon használja-e mindet egy átlagos felhasználó? De az sem mellékes felvetés, hogy ugyan az IoT-eszközöknél egyelőre dominál a Bluetooth és az NFC, mint kommunikációs szabvány, de vajon a kényelmetlen vezérlőegységek nem válnak-e elavulttá akár már néhány éven belül mondjuk, egy hangvezérelt platform miatt?

A figyelmébe ajánljuk:

Egyérintéses fizetés a golfpályán

Az okosdzseki különlegessége, hogy a sportoló a pálya mellett is könnyen fizethet, hiszen csak a kabát ujját kell oda érintenie az NFC-s kártyaterminálhoz.

Hódítanak a viselhető eszközök

Már-már zavarba ejtő mennyiségű viselhető eszköz árasztja el a piacot. Nap mint nap új készülékek kerülnek a forgalomba, a felhasználók pedig egyre inkább nyitottak az újításokra, de sokszor eltévednek az új fejlesztések rengetegében.

Welt: öv, ami segít a fogyókúrában

A Samsung egyik innovációs csoportja fejlesztette ki a Welt intelligens övet, amely praktikus viselet lehet az új technológiák iránt érdeklődő és az egészségtudatos vásárlóknak egyaránt.
Olvasson még a témában:

Otthoni okoseszközök a kínai Baidutól

Több cég próbálja uralni az otthoni virtuális személyi asszisztensek piacát. A Google és az Amazon elsődleges versenyterepe az Egyesült Államok, míg a kínai Baidu számára az anyaország a fő terep.

A magyarok harmada tartja magát telefonfüggőnek

A mobilunkkal a kezünkben kezdődik és ér véget minden hétköznapunk, mégis mindössze a magyarok 29 százaléka tartja magát telefonfüggőnek – derül ki a Huawei megbízásából 12 európai országban készített kutatásból.