A Facebook is rákattan az IoT-re

A Facebook is rákattan az IoT-re

A Facebook is rákattan az IoT-re

szórakozás

2 perc

A nemrég tartott F8 elnevezésű konferencián a nagy bejelentések között szerepeltek a panoráma-videók, a Facebook Messenger és az online kereskedelem összekapcsolása, illetve a más felületekre beágyazható videók is. De a Zuckerberg-birodalom az intelligens technológiákra is tett utalást.

A vállalat célja, hogy a felhasználók profiljai az okoseszközökkel is összeköthetőek legyenek a jövőben. Így például az okoshűtővel, a termosztáttal vagy éppen a távolról – mobillal is – vezérelhető világítással. A gyakorlatban a hasznos funkciók mellett ez olyan szórakoztató lehetőségeket is jelenthet, mint hogy a hűtő belájkolja, ha telepakoltuk sörrel.

Miről szól a smart home?

A hálózatra kapcsolt IoT-eszközök az otthoni készülékek és rendszerek gördülékeny, személyre szabott működését segítik elő. A felokosított eszközökre példa lehet a zár, a világítás, a hűtés-fűtés, a kávéfőző vagy akár a mosógép. Az is jellemző, hogy az intelligens megoldásokhoz – így például a biztonsági kamerához, a biciklizárhoz vagy a csuklóra szerelhető fitneszkarkötőkhöz – általában külön mobilos alkalmazás jár. Az applikáció segítségével nyomon követhető és távolról is irányítható az adott eszköz működése.

Ezeket fogná össze a Facebook

A vállalat a jövőben arra törekszik, hogy a felhasználó a saját intelligens eszközeit ne számtalan külön alkalmazáson keresztül irányítsa, hanem az egészet egy felületről vezérelje. Ez pedig nem meglepő módon az illető Facebook-profilja lehetne. Hosszú távon ez tovább segíthetné a Facebook arra irányuló piaci törekvéseit, hogy megkerülhetetlen tényező legyen az internet terén, hiszen az IoT rendkívül gyorsan növekvő piaci terület.

A másik fontos lépés, amit a Facebook a Dolgok Internete (Internet of Things) felé tett, az az egyik korábban felvásárolt, mobilfejlesztők számára hasznos alkalmazásukhoz kötődik. A Parse korábban főleg a mobil operációs rendszerekhez nyújtott szoftverfejlesztő környezetet (SDK), ezt az alkalmazást most egy, kifejezetten IoT-eszközökhöz való szoftverfejlesztési lehetőségekkel is bővítik. Ez természetesen egyelőre felhasználói szinten csak annyiban lesz észrevehető, hogy egyre megbízhatóbb, biztonságosabb és gördülékenyebben működő IoT-kezelőszoftver kerül majd a piacra.

Forrás: Techcrunch.com / Index.hu