A karóra helyett már az óraszíj is okos lehet

A karóra helyett már az óraszíj is okos lehet

A karóra helyett már az óraszíj is okos lehet

szórakozás

2 perc

Egy lengyel fejlesztőgárda olyan bőrszíjon dolgozik, amely bármilyen órára ráerősíthető és a beépített chipek, illetve NFC-adóvevők segítségével csatlakoztatott készülékké teszi az egyszerű, analóg eszközöket is.

A Unique elnevezésű pánt ránézésre dizájnos, kényelmes viseletnek tűnik, és észre sem lehet venni kívülről, hogy milyen sokrétű elektronikát ültettek a belsejébe.

Bérlet és bankkártya

Természetesen a szűk hely adottságai miatt nem képes olyan sok funkciót ellátni, mint a csatlakoztatott órák, de így is több hasznos apróságot tud, ami megkönnyítheti a hétköznapokat.

A legjobb példa talán a beépített, egyénileg programozható NFC-adóvevő. A kis chip helyettesítheti ugyanis bármelyik NFC-technológiára épülő eszközét, kártyáját. Így átveheti a szerepét az érintés nélküli bérletnek (természetesen csak azokban a városokban, ahol ez így működik), az irodai beléptetőkártyának és a tervek szerint (ha jól sikerül a jelenlegi Kickstarter-kampányuk) a bankkártyának is.

A telefon meghosszabbítása

A pánt az okosórákra jellemzően folyamatos kapcsolatban áll a mobiltelefonnal, és annak hívásértesítéseit, illetve lokációját is érzékeli. Ha például üzleti megbeszélésen ül a viselője, és éppen beérkező hívása van, akkor az illető az óraszíjon két koppintással jelezheti, hogy elfoglalt, a telefon pedig az előre beprogramozott módon visszautasítja a hívást.

Ha pedig esetleg úgy indul el a tulajdonos otthonról, hogy a konyhaasztalon felejtette a telefonját, a Unique azonnali riasztást küld, hogy eltávolodott a mobiljától.

Az egyelőre még kicsit vaskos óraszíj alacsony áramfogyasztású Bluetooth-szal kommunikál, de az apró helyen lévő akkumulátor miatt így is csak 2-3 napig bírja. A pánt beépített, vezeték nélküli töltőrendszerrel rendelkezik, és minden szíjhoz töltőállomást is mellékelnek, így ez nem lesz annyira macerás, mintha mindig kábelre kellene dugni.

Egyelőre még csak a közösségi finanszírozás stádiumában állnak, de úgy néz ki, könnyen összegyűjthetik a tervezett 50 ezer dollárt, hiszen rövid idő alatt megközelítették a kitűzött összeg felét. Sikeres kampány esetén a tervek szerint jövő áprilisban szállítják ki a termékeket a közösségi támogatóik számára.  

Forrás: NFCWorld+