A művészek babérjaira törnek a gépek

Kapcsolódó cikkek

A művészek babérjaira törnek a gépek

A művészek babérjaira törnek a gépek

szórakozás

2 perc

Mozartot játszó zongoristarobot, portrékat készítő festőmasina és a kínai kalligráfiában jártas robotkar varázsolta el a látogatókat a 2017-es pekingi Robot Világkonferencián.

Az Olaszországban gyártott TeoTronico 53 „ujjal” keltette életre a kiállítótér közepén álló zongorát. A világhírű robot már több hangversenyen is szerepelt, sőt még egy hús-vér zongoraművésszel is összemérte tudását. A zongorázás mellett a szerkezet beszél, énekel, mulatságos arckifejezéseket vág, szívesen elegyedik párbeszédbe bárkivel, képes mozgatni a fejét, a száját, a szemét, a szemhéját és a szemöldökét is.

Karmesternek állnak a robotok

„A berendezés elsősorban zenetanár-asszisztensként működik, segítve a diákok tanulását” – mondta Peter Csang, a TeoTronico kínai képviselője, és hozzátette, hogy egyelőre nem tervezik a zongoristarobot tömeggyártását. A pekingi konferencián a masina harmadik, öltönyt és nyakkendőt viselő verziója lépett fel, Európában már a zenekomponálásra is képes negyedik generációs változat is elérhető.

TeoTronicón kívül más „művészi hajlamú” robotok is felbukkantak a néhány hete tartott konferencián. Az ellenzős sapkát, szemüveget és bajszot viselő Szajtacsien például portrékat készített a látogatókról a nyílt kiállítás „kísérőprogramjaként”. A valamivel több, mint másfél méter magas, a Sencseni Robotika Akadémián tervezett festőgép fénykép alapján rajzolja le modelljeit mindössze nagyjából öt perc leforgása alatt.

Az akadémia munkatársa, Fang Szeven szerint a gépet, amelynek külseje szándékosan az utcai művészeket idézi, múzeumokban, bevásárlóközpontokban és éttermekben lehet hasznosítani, hogy rajzolni tanítsa, vagy csupán bevonzza az érdeklődőket. A robotból már kettőt eladtak a konferencia előtt, darabját nagyjából 300 ezer jüanért (11,5 millió forint), de akár bérelni is lehet a gépet, havonta körülbelül nyolcezer jüanért.

A konferencia egyik kiemelkedő sztárja a kínai kalligráfia nagymestere, a Dobot Magician nevű fejlesztés volt. A robotkart már jól ismerik Kínában, mert az idei tavaszünnep – Kína legnagyobb családi ünnepe – alkalmából szervezett gálán már bemutatkozott a közönségnek.

A Dobot Magician bár ügyesen boldogul az ecsettel és a tintával, fejlesztője szerint nem ez az elsődleges funkciója. A robotkar kiválóan alkalmazható a háromdimenziós nyomtatás és a lézeres gravírozás területén is. A vállalat már több mint ötezer hasonló robotkart adott el világszerte, többségüket oktatási intézményeknek – összegezte az MTI összefoglalója alapján a Trend FM portál.

Az ember pótolhatatlan

A hús-vér művészek mindezek ellenére egyáltalán nem tartanak a robotoktól. „Ha művészetről van szó, a robotok nem tudják helyettesíteni az embert” – szögezte le Csen Csö kínai zeneszerző. Hozzátette: „egy zenemű előadása és megkomponálása az érzelmeken alapszik”. A komponista szerint a gépek segíthetnek ugyan népszerűbbé tenni a zenetanulást, de nem tudnak hatékonyan tanítani, mivel oktatási módszerüket nem képesek hozzáigazítani a diák tanulási sebességéhez és érzelmeihez.