A viselhető kiegészítők következő szintje

A viselhető kiegészítők következő szintje

A viselhető kiegészítők következő szintje

szórakozás

2 perc

Az egyik pillanatban még a viselhető kiegészítők bukását vizionálják a hírek, másnap a modern technológia legnagyobb vívmányaiként emlegetik. Az igazság valahol a kettő között lehet.

Természetesen a kezdetben nagy sikert arató termékek, mint például a Fitbit, mára veszítettek vonzerejükből (a fejlesztő cég a jövőben inkább az üzleti felhasználókra szeretne koncentrálni), és elképzelhető, hogy összességében véve teljesen új lehetőségek felfedezése előtt állunk – vélik az Ericsson Consumer Labs szakértői. 

Legutóbbi tanulmányuk alapján a viselhető kiegészítők piacán az eladások a tavalyi évben megduplázódtak, elsősorban a 15 és 24 év közötti korosztály körében népszerűek ezek az okoseszközök. Ami talán ennél is fontosabb, hogy a készülékek szerepének a megítélése is átalakulóban van; az Ericsson szakértői például már csaknem úgy tekintenek rájuk, mint a Dolgok Internetének fizikai megnyilvánulására – adott hangot véleményének Alex Leslie, a Global Billing Association vezérigazgatója. 

Manapság teljesen beépültek az életünkbe az okostelefonok, vagyis az olyan készülékek, amelyek legalább olyan teljesítményt nyújtanak, mint egy számítógép, vagy még annál is jobbat. A fiatalabb generáció számára azonban már most is esetlennek, sőt talán kicsit ódivatúnak tűnhetnek az okosmobilok. A viselhető kiegészítők jóval diszkrétebbek, mint egy mobil, így azok a felhasználók, akik egy hordható eszközön keresztül interneteznek és bonyolítják a hívásaikat vagy üzeneteiket, egyre kevésbé nyúlnak a telefonjukhoz. 

A másik oldalon viszont talán nem meglepő az a megállapítás sem, hogy az egyharmada azoknak a vásárlóknak, akik kipróbálták a viselhető kiegészítők prototípusait, eléggé csalódott volt. Ennek az egyik legfőbb oka az, hogy a készülékek többsége a Bluetooth- és a wifihálózat elérésétől függően használható, és viszonylag kevés funkcióval bír. 

A következő (vagy akár majd az azt követő) hullám azonban változást ígér ezen a fronton. A legtöbb szakértő és felhasználó azt jósolja, hogy a következő hullám, amelyben az eszközök láthatatlanná válnak (tehát észrevétlenül épülnek be a mindennapokba) valamikor 2020 után várható. Az általános vélekedés szerint a jövőben az okoskütyük sokrétű funkciókkal rendelkeznek majd, valamint egy pánikgombbal és helymeghatározást segítő chippel felszerelt biztonsági eszközként is működnek.

Természetesen a technológia következő generációjára vonatkozó elképzelések közt van néhány földtől elrugaszkodott elképzelés is. Léteznek például olyan tervek, hogy ezek a kiegészítők képesek lesznek jelezni a viselőjük hangulatát a külvilág számára. De a rengeteg lehetőség között felmerült egy olyan okostabletta ötlete is, amely a bevétel után képes megállapítani, ha valaki alkoholt ivott, így a balesetek megelőzése miatt a megoldás képes arra, hogy akár automatikusan az autót is leállítsa.

Ha ezeket a fejlesztéseket – vagyis a viselhető kiegészítők következő hullámát – kombináljuk a mesterséges intelligenciával, a Big Datával, a virtuális valósággal vagy a Dolgok Internetével, akkor a térinformatikára épülő világ koncepciója egészen megvalósíthatónak látszik, a kérdés már csak az, hogy ez ijesztő vagy örömteli fejlemény lesz-e.

Forrás: IoT Now