Agyhullámokkal irányítani? Ma már ez is lehetséges!

Agyhullámokkal irányítani? Ma már ez is lehetséges!

Agyhullámokkal irányítani? Ma már ez is lehetséges!

szórakozás

3 perc

Habár elsőre úgy tűnhet, mintha a Behnaz Farahi alkotta, furcsa kinézetű sisak egy David Cronenberg-filmből származna, valójában egy olyan eszközről van szó, amely képes alakot váltani viselője agyhullámainak hatására.

Az építész és formatervező hölgy által megálmodott Synapse forradalmasíthatja egyrészt a 3D-nyomtatást, másrészt az agy által küldött neurális jeleket feldolgozó viselhető kiegészítőket.

Az eszköz a jeleket egy EEG-chipnek és egy módosított Mindflex headsetnek köszönhetően érzékeli. Az EEG-t jellemzően orvosi területen, például az epilepszia diagnosztizálásánál használják, Farahi viszont a sisak rugalmas részeinek mozgatásához használta az elektródákat. Az EEG olyan agyi ingerek mérésére képes, mint a figyelem, az alvás mélysége, az alfa-, béta- és gamma-hullámok.

A 3D-nyomtatásnál az Objet Connex500 készüléket vették igénybe, amely képes többféle anyag egyidejű nyomtatására, sőt ezek kombinálására is, így biztosítva a különböző mértékű rugalmasságot. A sisak stabil és mozgatható részeinél más-más anyagot használt a fejlesztő, az eszköz képes összehúzódásra vagy éppen ennek ellenkezőjére is.

A „fejdísz” azon túl, hogy futurisztikusan néz ki, olyan technológia lehetőségét rejti magában, amely képes engedelmeskedni az emberi elmének és egyfajta kiterjesztett valóságként (AR – augmented reality) működik. Farahi szerint a projekt célja, hogy elmossa az emberi test és a környezet határait, és ezek így egyetlen valósággá olvadjanak össze.

Forrás: 3D Printing Industry