Beszáll a versenybe az Alexa orosz konkurense

Kapcsolódó cikkek

Beszáll a versenybe az Alexa orosz konkurense

Beszáll a versenybe az Alexa orosz konkurense

szórakozás

1 perc

A Yandex, amely Oroszország legnagyobb online keresője, saját hangvezérelt okoseszközt dob piacra. Az informatikai nagyvállalat lépéskényszerben volt, hiszen külföldi versenytársainak, az Amazonnak, az Apple-nek és a Google-nek már létezik hanggal is irányítható „személyi asszisztense”.

A vállalat első hardvertermékének számít a Yandex Station okoshangszóró, amelynek használatához az egyelőre kizárólag oroszul kommunikáló intelligens asszisztens, Alice nyújt segítséget. A név alapján is mondhatni, kísérteties a hasonlóság az Amazon Alexájával.

Alice több mint 4000 különböző esetben tud majd segíteni – legyen az edzésterv készítése, repülőjegyek keresése, pizzarendelés vagy online tévézés. Az okosasszisztens már októberben felbukkant a Yandex mobil applikációjában. A cég szeretné kibővíteni lehetőségeit azzal, hogy felhasználja a taxiüzletágában is, amely tavaly egyesült az oroszországi Uberrel.

A Yandex Station rendelkezik Bluetooth vezeték nélküli kapcsolattal és HDMI kimenettel, hogy csatlakoztatni lehessen többféle tévékészülékhez, illetve viszonylag nagy teljesítményű a hangrendszere. Ezenfelül jelenleg is képes videostreamingre a cég saját platformjáról és más orosz videomegosztó oldalakról – mint amilyen például a legnépszerűbb HBO-sorozatok jogait birtokló Amediateka.

Az intelligens hangszóró egyelőre csak Oroszországban lesz elérhető, és 160 dollárba (több mint 43 ezer forintba) fog kerülni. Mindenképpen egy könnyen elérhető és kifejezetten a helyi piacra, a helyieknek készített „okosbeszélő” alkalmazásról van szó, amely a tervek szerint többet nyújt az oroszoknak, mint az Amazon vagy a Google hasonló terméke.

Forrás: