Borozás okosan – Hozza ki a legtöbbet a palackból!
Borozás okosan – Hozza ki a legtöbbet a palackból!
2015. február 03.
Az év elején Las Vegasban a CES fogyasztói elektronikai kiállításon több különböző fejlesztés gondoskodott az elfogyasztott italok hőmérsékletéről: az intelligens borhőmérő, illetve három innovatív borhűtő.
Az okosfejlesztések még a borozásban is segítenek, hogy valóban megízlelhesse a jó minőségű nedű igazi zamatát. A boltok polcain meg lehet találni a legjobb minőségű és márkájú borokat, kiválaszthatja a legszebb kristálypoharakat, és a bort lehet levegőztetni is fogyasztás előtt, de vajon miként bizonyosodhat meg róla, hogy a legjobbat hozza ki a palackból? A szakértők szerint ugyanis rengeteg múlik azon, hogy a megfelelő hőmérsékleten legyen felszolgálva az ital, ehhez hasznos segítséget nyújthat egy intelligens, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikáló borhőmérő.
Fogyasztás a számadatok tükrében
Legtöbben szobahőmérsékleten szervírozzák az italt, ami egy átlagos lakás esetében ma 21-22 fokot jelent. A hűtők általában 5 fokos hőmérsékleten tárolják az ételeket és az innivalókat. Ehhez képest a fehér borokat 8-13 fokos, míg a vörös borokat 18 fok körüli hőmérsékleten érdemes fogyasztani. A rozékat legalább 15-20 perccel a pohárba töltés előtt kell kivenni a hűtőből, míg a habzó borokat és pezsgőket 6-10 fokon ajánlott felszolgálni. Számos palack címkéjén meg lehet találni azt, hogy a készítők milyen hőfokot tartanak megfelelőnek, ha ugyanis túl meleg a bor, akkor az alkohol íze dominálhat a gyümölcs eredeti zamatával szemben.
CES 2015: Minden rekord megdőlt a kaszinóvárosban >>A Kelvin Duo intelligens borhőmérő a CES 2015-ön mutatkozott be a nagyközönségnek. Az „okoskészlet” két elemből áll; egyrészt a palack nyakára rögzíthető pántból, ami a benne elhelyezett speciális szenzorral követi nyomon a bor hőmérsékletét. Ehhez kapcsolódik egy korong alakú kisebb eszköz, amely folyamatosan jelzi, hogy az ital éppen hány fokos. Tehát hogyha valaki beteszi a hűtőbe az üveget, és maga mellé helyezi a fotelbe a készüléket, akkor rögtön tudni fogja, ha elérkezett a pillanat a bor kitöltésére.
A palack nyakán elhelyezett pánt ugyanis vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítja folyamatosan az ital hőmérsékletére vonatkozó adatokat a készüléknek. A korongon először ki kell választani, hogy milyen fajta bort fogyaszt. Tíz lehetőség között kell megtalálni a megfelelőt; be lehet állítani a rozét, kétfajta habzó bort, 4 fehér, illetve 3 különféle vörösbort. A kijelzőn ezután automatikusan megjelenik az aktuális hőmérsékletre vonatkozó információ.
Eleget iszik? A vizes palack és a pohár elárulja >>A kütyün emellett színjelzések is segítik az eligazodást. Ha a bor túlságosan is meleg, akkor a háttérvilágítás vörös, míg a kék jelzi azt, hogy ideje kivenni a palackot a hűtőből. A tökéletes hőfok elérésekor pedig zöldre vált a világítás.
A jelenlegi információk szerint a Kelvin Duo borhőmérőhöz és a csatlakozó készülékhez csak az Egyesült Királyságban lehet hozzájutni, 39,99 fontos – vagyis átszámolva körülbelül 16 ezer forintos – áron. A fejlesztők ígéretei szerint azonban a következő hónapok folyamán már az Egyesült Államokban is piacra dobják a terméket, nagyjából 70-80 dollár – tehát 19-21 ezer forint – ellenében.
Ezzel azonban még messze nem értünk az idén Las Vegasban bemutatott, borral kapcsolatos intelligens fejlesztések végére. A show külön látványosságai voltak a Haier által bemutatott energiatakarékos, környezetbarát, nem kompresszoros okosborhűtők.
A cég három különböző, innovatív háztartási készülékkel állt a színpadra, amelyek a hagyományos kivitelezéssel és technológiával leszámolva szén-dioxid és víz elegyének keverésével tartják megfelelő hőmérsékleten a bent elhelyezett palackokat. A vörös bor ugyanis rendkívül érzékeny lehet a tárolásnál; a finom rezgések vagy a gyors hőmérséklet-ingadozás egyaránt befolyásolhatják az ízét.
A Haier interaktív platformján számos borász és borrajongó említette problémaként, hogy a kompresszoros berendezések túlzottan hangosak működés közben, amit ki kellene küszöbölnie a cégnek. A tervezőknek ez is adott inspirációt, hogy megalkossák az intelligens berendezéseiket. Tesztek bizonyították, hogy az új borhűtők zajtalanok működés közben, és nincsenek zavaró vibrálások sem, annak köszönhetően, hogy a berendezéseknek nincsen egyetlen „mozgó” alkatrészük sem.
Az első intelligens készülék egy szokványos méretű borhűtőgép, amelyet a nem kompresszoros, rezgés- és zajmentes működést biztosító technológia különböztet meg versenytársaitól.
A második egy mágneses készülék, amely szintén energiahatékony, környezetbarát és rendkívül csendes. A fejlesztők állítása szerint képes arra, hogy akár 50 fokkal lehűtse a benne tárolt palackok hőmérsékletét, viszonylag rövid idő – akár pár perc – alatt.
A sort a „világ legkisebb borhűtőjének” kikiáltott Wine-Cool berendezés egészíti ki, amelynek főleg azok veszik hasznát, akik utazás közben is szeretnének hűvös helyen tartani egy üveg jóféle bort. A tervezők ígérete alapján a nem kompresszoros megoldást a jövőben több más eszköz esetében is alkalmazzák majd, így több területen véget érhet a zajos háztartási készülékek korszaka.
Forrás: PR Newswire, Geek News Central