Dobókockával is vezérelhető az okosotthon

Kapcsolódó cikkek

Dobókockával is vezérelhető az okosotthon

Dobókockával is vezérelhető az okosotthon

szórakozás

2 perc

A tizenkét oldalú távirányítót a Nanoleaf fejlesztette ki, és az Apple HomeKit rendszerét lehet vele irányítani.

A Las Vegas-ban éppen zajló CES legfurcsább bejelentései közé sorolható a Nanoleaf tizenkét oldalú dobókockája is. A „dodekaéder” a funkcióra egyszerűen utalva Nanoleaf Remote néven fut majd, és arra találták ki, hogy irányítsa az Apple HomeKit platformhoz kapcsolódó készülékeket. De ahelyett, hogy az eszköz egy normális távirányítóra hasonlítana fizikai és  virtuális gombokkal, az okosdobókocka az előre beállított parancskombinációk között váltogat.

Az almás cég okosotthon-rendszerében be lehet állítani előre meghatározott komplex parancssorokat (úgynevezett „scene-eket”). A távirányító gyakorlatilag ezek között tud váltani, attól függően, hogy melyik oldala néz felfelé. Így például be lehet programozni hangulatos esti világítást, hangos zenés vagy éppen zene nélküli, tanulást segítő programot is.

A sokféle parancssor beállítása elsőre bonyolult megoldásnak tűnik a The Verge újságírói szerint. Egyrészt a felhasználónak jelentős számú okoskütyüre van szüksége ahhoz, hogy kitaláljon tizenkét különböző kombinációt. Másrészt emlékeznie kell, hogy melyik oldalhoz milyen program tartozik, mivel a számozáson kívül más jelzések nincsenek a kockán.

A terméket tavasszal fogják piacra dobni majdnem 50 dollárért. Önmagában azonban nem számít központi egységnek, így szükség lesz hozzá valamilyen HomeKit Hubra (például egy Apple TV-re vagy egy iPadre) is. A fejlesztők szerint a termék az Androiddal is kompatibilis lesz majd, de ehhez a Nanoleaf Rhythm modulját is be kell szerezni, amely még további 50 dollárba kerül.