Egyre közelebb a vegyes valóság

Kapcsolódó cikkek

Egyre közelebb a vegyes valóság

Egyre közelebb a vegyes valóság

szórakozás

2 perc

A Microsoft Windows-alapú mixed reality megjelenítésére alkalmas platform forgalmazását tervezi októberre, és úgy tűnik, a Samsung tervei is a vegyes valósághoz kapcsolódnak.

A Microsoft Mixed Reality sajtórendezvényén bemutatott Samsung HMD Odyssey ugyanúgy belső szenzorok alapján követi a fej térbeli helyzetét, ahogy a HoloLens is. A több más márka formatervére emlékeztető dizájn két előre néző kamerával is rendelkezik.

Ennél érdekesebb részlet viszont, hogy az eszköz beépített fejhallgatót is kapott, ráadásul épp a Samsung által nemrégiben felvásárolt Harman alá tartozó AKG gyártmányából. Éppen ilyen hangrendszert használ a virtuális valóság (VR) terén igen népszerű Oculus Rift is.

A Microsoft még a szeptemberi IFA szakkiállításon jelentette be, hogy október közepén érkezik a Windows 10 legújabb frissítése, a Fall Creators Update. Az operációs rendszer legújabb változata így már támogatni fogja a szoftvergyártó saját vegyes valóság technológiáját, mely egyfajta átmenetet képez a virtuális és a kiterjesztett valóság között.

Újabb headsetek más gyártóktól is érkeznek: az Acer eszköze 299 dolláros (kb. 78 ezer forintos), a HP által forgalmazott 450 dolláros (kb. 120 ezer forintos), a Dell/Lenovo által gyártott pedig 349 dolláros (kb 92 ezer forintos) áron érhető el. Az Asus saját kontrollerrel ellátott headsetjét csak 2018-ban tervezi megjelentetni, de egyedi poligonális formatervét már korábban bemutatta a közönségnek.

Mindezek mellett a Samsung készüléke számít a legdrágábbnak 499 dolláros (130 ezer forintos) árával, ezt a többi között az AMOLED technológiájú kijelző (mely sokkal gyorsabb frissítési rátára képes, mint a többi gyártó LCD képernyői), valamint a beépített fejhallgató és a mozgásérzékelő kontrollerek indokolják.

Forrás: TechCrunch