Fél a drónoktól? Béreljen pilótát!

Fél a drónoktól? Béreljen pilótát!

Fél a drónoktól? Béreljen pilótát!

szórakozás

3 perc

A drónok egyre jobban belopakodnak a hétköznapokba, és már szinte bárki beszerezhet egyet. Az eladott repülő eszközök növekvő számával együtt azonban egyre több a drónbaleset is. Ezek elkerülésére egyre több drónbérlő-szolgáltatás jelenik meg az interneten.

A pilóta nélküli távirányítós eszközökkel gyönyörű felvételek készülhetnek. Fentről a magasból akár a nagyfilmes kamerás darukat megszégyenítő képeket csinálhat ma már szinte bárki, azokhoz képest egész olcsón is. Azonban a rossz kezekben komoly baleseteket is okozhatnak a távirányítós repülő szerkezetek.

A szabályozatlanság veszélye

Kis lépés egy drónnak...

Az Egyesült Államok Légügyi Hatósága (FAA) még mindig dolgozik a drónokra vonatkozó szabályozás kidolgozásán, annak hiányában pedig a modellrepülőkre vonatkozó szabályok érvényesek. A technológia azonban messze túlhaladta az egyszerű egypropelleres kisrepülőket, így ebből rengeteg probléma következik.

Nem egyszer fordult már elő, hogy katasztrófák látványára éhes drónpilóták komolyan akadályozták a tűzoltók munkáját az erdőtüzeknél. A lelkes videósok olyan közel röptették eszközeiket a tűzhöz, hogy a tűzoltórepülőknek és –helikoptereknek a földön vesztegelve kellett várakozniuk, késlekedésükkel komoly veszélybe sodorva a katasztrófa sújtotta terület lakóit.

Pilótabérlés az interneten keresztül

Sokan vannak, akik nem hobbi szinten, hanem valamilyen vállalati célból szeretnének légi felvételeket csinálni. Ők rájöttek már arra, hogy drónokat irányítani nem könnyű, és ha valamit gyorsan, de jól szeretnének levideózni, akkor egyszerűbb professzionális segítséget kérni.
Ezen a logikán indult el a SkyCatch. Ők dróngyártással is foglalkoznak, de nem árulják őket – hanem bérbeadják. Így a cégeknek, filmeseknek nem kell beruházni egy nagyobb teljesítményű, komoly képeket készítő repülőre, elég bérelniük egyet rövidebb időtartamra. Az új kezdeményezésükkel már szakavatott pilótákat is bérelhetnek hozzá, így egy cégtől be tudnak szerezni minden szükséges elemet. Ehhez hasonló szolgáltatást nyújt az olasz Dronebase is.

Ez a két cég azonban professzionális felhasználásokra szakosodik. Ingatlanközvetítők számára készítenek látványos videókat a szép házakról, építkezéseken rögzítik bizonyos időközönként az épületek állapotát, esetleg segítenek raktározóknak a levegőből szemmel tartani a hatalmas készletet.

Magamutogató szörfösök

Egy új oldal, a Droners.io azonban a hétköznapi felhasználókra is tekintettel van. Az oldal két csoportot köt össze egymással: akiknek van drónjuk, tudják biztonságosan kezelni, és azokat, akik csinálnak valami olyat, amit szeretnének a levegőből lefilmezni, de nincs pénzük vagy bátorságuk beruházni egy drónra, és megtanulni azt irányítani.

Meglepő drónozás - Mi látható a szélturbina tetején?

Dave Brown, az alapító, lelkes szörfös, és néhányszor dróntulajdonos barátai lefilmezték őt és a feleségét, ahogy a hatalmas hullámokat szelik. Akkor döbbent rá, hogy mennyire szeretne ilyen felvételeket magáról, és egyben arra is, hogy soha nem merne irányítani egy ilyen szerkezetet.

Ezért a tengerparton, egy kis lakóbuszban megszületett a Droners.io ötlete, és Brown néhány hét alatt felépítette az oldalt, egy újfajta közösségi teret kialakítva.

Az FAA minden bizonnyal örül ezeknek a kezdeményezéseknek, és valószínűleg a biztonságos drónozás hosszú távú megoldása is ezekre fog épülni. A drónok által készített képek kereslete folyton csak növekszik, remélhetőleg így a közben előforduló balesetek száma már nem fog.

Forrás: Wired