Flic: így is újragombolhatja az életét

Flic: így is újragombolhatja az életét

Flic: így is újragombolhatja az életét

szórakozás

5 perc

A hétköznapi élet apróbb problémáira kínál megoldást egy svéd startup: a bárhová felragasztható, intelligens gombokkal ugyanis egyetlen kattintással vezérelheti otthonát és okoseszközeit.

A Flic segítségével egy gombnyomással bekapcsolhatja a lámpát, pizzát rendelhet vagy taxit hívhat. De az apró kütyü elindíthatja a kedvenc zenéjét, szelfit készít a telefonjával vagy biciklizés közben a navigációban is segít.

A színes, bármilyen felületre feltapasztható gombokat egy alkalmazás segítségével programozhatja be: legyen szó a hívásindítástól a többi okoseszköz használatáig. Ha például intelligens lámpákkal, televízióval vagy termosztáttal rendelkezik, ezeket akár egyszerre is vezérelheti, így az otthona rögtön gondoskodik a megfelelő hangulatról egy baráti mozizáshoz. A Flic alkalmazása önmagában is számos funkcióval bír, egy-egy gombot pedig három programra taníthat meg.

A szenzor azonban nem csak a lakásban használható, a lehetőségeihez mérten vigyáz a családtagokra is. Az eszköz a ruhára ragasztva vidám kiegészítő, amely programtól függően egy kattintásra megadja a viselője helyét, két kattintásra üzenetet küld, nyomva tartással pedig riasztást ad le – így még gyerekek és idősebbek is biztonsággal tudják kezelni.

A fejlesztők meglehetősen sikeresen gyűjtöttek pénzt az Indiegogón: a kitűzött összeg nyolcszorosát, több mint 683 400 dollárt „kalapoztak össze”. Az intelligens gomb várhatóan 2015 áprilisán kerül forgalomba.

A kütyünek vannak hasznos funkciói, és illeszkedik a smart home elképzelésbe, de van olyan beállítása is, amelynél feleslegesnek tűnik még egy eszközt beiktatni: például egyszerűbb megnyomni az okostelefon kijelzőjét vagy a saját gombjával bekapcsolni a hangfalat. Mindenesetre több mint 10 ezren annyira láttak benne fantáziát, hogy beszálltak a közösségi finanszírozásba is.