Helyzetjelentés a Pebble-től

Helyzetjelentés a Pebble-től

Helyzetjelentés a Pebble-től

szórakozás

2 perc

Sok minden megváltozott a cég 2012-es Kickstarter debütálása óta az okosórapiacon, de az változatlan, hogy még mindig olyan fiatal, képlékeny terület, ahová gyakorlatilag bármikor bárki betörhet.

Eric Migicovsky, a Pebble vezérigazgatója a Wereable technológiai oldalnak adott interjúban fejtette ki álláspontját. Arra a kérdésre, mi lepte meg a legjobban ezen a területen, az Android Wear-t hozta fel, mondván, nem teljesít olyan jól, szerinte itt még az „útkeresési fázis” zajlik, és némileg azon is csodálkozik, hogy az Apple Watch eladási mutatói tavalyhoz képest csökkentek. Véleménye szerint mindez a Fitbit „hatalmi” pozícióját támasztja alá, annak ellenére, hogy a Pebble is szép mutatókkal büszkélkedhet.

Ráadásul a cég szerint még bőven van potenciál ezen a területen, így jövőre piacra dobják a Pebble 2 és a Pebble Time 2 okosórát, valamint a Pebble Core csatlakoztatott készüléket. Egyúttal a fitneszeszközökkel is szeretnének versenyre kelni, ezt jól mutatja az is, hogy mindkét időmérő tartalmaz pulzusszám- és aktivitásmérőt, valamint monitorozza viselője alvási tevékenységét.

Azt, hogy az út rögös, alátámasztja az a tény is, hogy a vállalat idén májusban 40 alkalmazottjától volt kénytelen megválni. Migicovsky szerint főleg az volt a probléma, hogy annak idején túl korán növelték a létszámot, és kissé „túlvállalták” magukat, mivel nem tudták pontosan felmérni, milyen piaci pozíciót foglal majd el termékük.

A vezérigazgató arra is kitért, hogy a Pebble 2 megtervezésénél több szempontot is szem előtt tartottak, egyebek közt a hosszú akkumulátor-élettartamot, az egyszerűséget, a kompatibilitást mind az iOS, mind az Android rendszerekkel, a vízállóságot és a tartósságot. Véleménye szerint fontos továbbá, hogy ne csak a fogyasztói elektronika egy divatos darabjaként tekintsenek a fogyasztók a termékre, hanem óraként.

Mindig mozgásban

A cég tavaly mutatta be Pebble Health elnevezésű fitnesz- és wellnessplatformját. A lépésszámlálás és az alvásmonitorozás a Stanford Egyetemmel történő együttműködésnek köszönhetően valósulhatott meg, ott található ugyanis egy olyan labor, ahol már tesztelik a különféle eszközöket és algoritmusokat, méghozzá a fenti platform segítségével.

Nagy kérdés persze, hogy miként fogadja majd a piac a Pebble Core-t, mivel a beépített GPS-t, 3G-t, WiFi-t, Bluetooth-t és belső memóriát tartalmazó képernyő nélküli kétgombos fitneszkiegészítő első ránézésre igencsak egyszerű darabnak tűnik. A terméket egyfajta mini számítógépnek szánják, melyet tulajdonosa a kulcstartójához csatolva hordhat magával. Akár teljes Spotify lejátszási listák tárolására is képes, melyeket felhasználója úgy hallgathat például futás közben, hogy nem kell magával vinnie telefonját.

Maga az ötlet egyébként már négy-öt évvel ezelőtt megszületett, olyan, „tenyérben elférő” dolgot szerettek volna megalkotni, amely bizonyos szempontból helyettesítheti az egyre nagyobb méretű okostelefonokat, és használható például futás, bevásárlás vagy utazás során anélkül, hogy az akkumulátor miatt kellene aggódni.