Hibrid modellekkel törhet előre az okosórapiac

Hibrid modellekkel törhet előre az okosórapiac

Hibrid modellekkel törhet előre az okosórapiac

szórakozás

2 perc

Bár a hibrid változatok visszalépést jelenteken a „klasszikus” okosórákhoz képest az analóg karórákkal összehasonlítva jelentős újításokkal bírnak.

A csatlakoztatott órák életgörbéjüknek még mindig abban a fázisában vannak, amikor leginkább az innovációra éhes fogyasztók vásárolják őket. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a többieknek ne tetszene meg valamelyik darab, vagy hogy ne próbálnának ki szívesen egy-egy típust ezekből, de a klasszikus, státuszszimbólumnak számító órák vásárlóit még kevésbé vonzza ez a piac.

Ennek az űrnek a betöltésére – és az okosórák népszerűségének növelésére – jelenthet megoldást az új hibrid kategória, amely ötvözi a hagyományos időmérők formai előnyeit a beépített intelligens szolgáltatásokkal.

Sonny Vu, a Fossil műszaki vezérigazgatója éppen ennek a réspiacnak a betöltésében reménykedik. „Mára mindenki számára ismertté váltak a követőrendszerrel ellátott, érintős kijelzőkkel rendelkező okosórák. Ezekhez képest a hibridek analóg számlappal rendelkeznek, mégis sokkal többet nyújtanak a pontos idő mutatásánál” – mondta a vezérigazgató.

Szemrevaló okosóra – hibrid változatban

Az nyilvánvalóan látszik, hogy bizonyos értelemben a hibrid órák visszalépést jelentenek a techrajongók számára: nincsenek olyan digitális kijelzőik és interakciós lehetőségeik, amelyek a manapság népszerű csatlakoztatott órák nagyjából mindegyikére jellemzőek.

Az érintőképernyős daraboknak is megvannak azonban a maguk hátránya, mivel jóval nagyobbak és súlyosabbak a tradicionális karóráknál, ráadásul a nagy energiafelhasználással együtt jár, hogy az akkumulátorukat gyakrabban kell tölteni.

A váltás egyébként annak is köszönhető, hogy a Fossil egy éve felvásárolta a Misfit céget, amivel már jelezte a termékpaletta trendibb irányba való elmozdulását. A hibrid megoldásokkal áthidalhatóvá válik a technológia iránt vonzódó, a sportoláshoz kiegészítőket kereső és az esztétikát, divatot mindenek elé helyező vásárlók közötti rés. Vu szerint „a divat szempontjából nézve olyan terméket érdemes gyártani, amely nem túl feltűnő, hanem szépen belesimul az öltözetbe és az igényes megjelenésbe”.

A Fossil Hybrid Q line órái – bár teljesen átlagosnak néznek ki képesek például a testmozgással kapcsolatos bonyolult számítások elvégzésére, értesítéseket továbbítanak, fényképeket készítenek és akár távvezérléssel irányítják a zenelejátszót. 

Az ehhez hasonló okosórák piaca viszonylag új, de mind a Fossil, a Misfit vagy éppen a Movado, valamint más cégek is alaposan kiveszik a részüket a fejlesztésből. Az idő és a piaci viszonyok alakulása mindenesetre hamarosan eldönti, hogy beigazolódik-e Vu víziója, és a fent említett órák valóban áttörést hoznak, vagy éppen elsüllyednek az Internet of Things eszközök tömegében.

Forrás: ReadWrite