Hihetetlen fejlesztés: már szentjánosbogarakkal is cseveghet

Hihetetlen fejlesztés: már szentjánosbogarakkal is cseveghet

Hihetetlen fejlesztés: már szentjánosbogarakkal is cseveghet

szórakozás

4 perc

A Firefly Communicator segítségével a rovarok fénymintáit imitálva gombnyomással vonzhatók be ezek az apró élőlények.

A készülék megjelenésében is emlékeztet a szentjánosbogárra, kezelése egyszerű, a megjelenítendő minták pedig a kapcsolódó applikáción keresztül állíthatók be.

A tervezőknek állításuk szerint az adta az ihletet, hogy a világító rovarok iránt világszerte sok gyerek érdeklődik. Ez érthető is, hiszen az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatók, a nyüzsgő nagyvárosoktól kezdve a trópusi esőerdőkig, ráadásul több mint 2000 fajuk létezik. Ugyanakkor számuk egyre csökken, így a Firefly Communicator megalkotásával a fejlesztők egyben állatvédő mozgalmat is szeretnének indítani megmentésükre.

Az eszköz az állatok valós kommunikációhoz hasonló módon működik, ugyanis a bogarak fényjelzései nem véletlenszerűek, a különböző mintáknak és villanásoknak megvan a maguk jelentése. Az új eszköz révén annak használója is részt vehet a társalgásban, és igény szerint akár magához is csalogathatja a bogarakat.

A készülék két beépített LED-jének köszönhetően különböző intenzitású és mintájú fények megjelenítésére képes, melyeket a szentjánosbogarak minden esetben érzékelnek, ugyanis a tesztben részt vevő tudósok eredményei szerint azok a számukra megfelelő hullámhossztartományba esnek. A minták rögzítése pedig úgy történik, hogy a felhasználó végighúzza ujját telefonja vagy számítógépe képernyőjén, majd megnyomja a megfelelő gombot.

A termék Kickstarter kampányából több mint egy hónap van hátra, a kitűzött 10 000 dolláros támogatási összeget már túlszárnyalták. A fejlesztők idén nyáron tervezik a valóban speciális kütyük kiszállítását.