Így kerülheti el, hogy macskájából Garfield legyen

Így kerülheti el, hogy macskájából Garfield legyen

Így kerülheti el, hogy macskájából Garfield legyen

szórakozás

5 perc

A Bistro készülékek egyszerre működnek a macskák automatikus etetőjeként, illetve a négylábú családtagok egészségügyi „menedzsereként”.

A legtöbb macskatulajdonos bármit megtenne azért, hogy egészségesebbnek és boldogabbnak lássa házi kedvencét, de ma még nem nagyon van mód arra, hogy a cicák étkezési szokásait minden percben nyomon kövessék. Pontosan itt jöhet képbe a Bistro névre keresztelt intelligens etető, amelyet a készüléket megalkotó startup, a Zillians alapítójának házi kedvence ihletett.

Mu-Chi ugyanis egy nap a padlón fekve, kínok között fetrengve talált rá Momo nevű macskájára. A gondos gazda természetesen azonnal rohant az állatorvoshoz, ahol kiderült, hogy a cica hasnyálmirigy-gyulladásban szenved. A betegség miatt az állat már napok óta képtelen volt normálisan táplálkozni, de a gazdája ebből semmit nem vett észre.

Ekkor jött az az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan készülékre, amely segíthet nyomon követni a macskák étkezési és ivási szokásait, egyúttal gondoskodhat a megfelelő táplálásukról és folyadékellátásukról. A fejlesztők ekkor kezdték meg a Bistro első prototípusának elkészítését, amely azoknak a gazdáknak is nagyon hasznos lehet, akik több macskát tartanak. Az etető ugyanis az „arcfelismerő” megoldás segítségével pontosan meg tudja állapítani, hogy melyik házi kedvenc mennyit evett.

A berendezés vezeték nélküli hálózaton keresztül kapcsolódik az okostelefonhoz, és a Bistro alkalmazásban (is) követhető a cicák étrendje és egészségi állapota. A gazdák a mobiljukon emellett akár élő adásban is láthatják, hogy mit evett az állat, még akkor is, ha éppen nincsenek otthon. A készülék szükség esetén azonnali riasztást is küld.

A Bistrót a hat hónapnál idősebb macskák számára alakították ki. Az eszközök egyrészt szenzorok segítségével megmérik a házi kedvencek súlyát, illetve etető- és itatótálkaként is funkcionálnak.

Ha a macskának akkor támad kedve enni, amikor le vannak húzva a redőnyök, vagy pedig éjszaka van, akkor a készülékekben lévő LED-es világítási rendszer automatikusan és fokozatosan kapcsolja fel a fényt

A tervezők által készített leírás szerint tehát könnyedén gondoskodhat okosan is a házi kedvencekről, és ez a folyamat az alábbi három lépcsőre épül:

  1. Amikor a macska a Bistro közelébe megy és rálép a készülékre, akkor a beépített kamera azonnal működésbe lép, és továbbítja a rögzített videót a Zillians háttérszerverének. A központi rendszer egy speciális fejlesztés segítségével különbözteti meg, hogy melyik házi kedvencről van szó. Ha az eszköz új állatot érzékel, akkor értesítést küld a tulajdonosnak, hogy hozzon létre egy új profilt, vagy kapcsolja össze egy meglévővel az új fotót.
  2. Amikor a cica eszik, akkor a szenzorok, az etetőtálka, az itató, illetve a beépített mérleg folyamatosan figyeli az állat súlyának változását. Amikor a macska befejezte az evést, akkor a rendszer automatikusan kiszámolja az elfogyasztott étel és víz mennyiségét.
  3. A rögzített adatokat az intelligens etető a cég felhőalapú szolgáltatásán keresztül rögtön továbbítja a felhasználók okostelefonjára. A gazdák emellett a napi információkat egy gombnyomással ellenőrizhetik, illetve a heti vagy havi trendet is nyomon tudják követni grafikonokon keresztül. Az állatorvosnál tett látogatás során így elegendő az alkalmazást megmutatni a szakembernek.

Állati kiegészítők: így lesz trendi egy házi kedvenc >>Diéta macskáknak?

A fejlesztő cég alapítói szerint az elhízás komoly egészségügyi veszélyt jelent a kisállatok számára, ugyanis az Egyesült Államokban lévő körülbelül százmillió macska 57 százaléka minősül túlsúlyosnak. A Zillians ezért az Indiegogo oldalán közösségi finanszírozási kampányt indított, az akció tavaly augusztusban zárult. Bár a legelső szállítmányokról azóta még nem érkezett hír, a weboldal szerint a készülékek első pár darabja az utolsó szálig elkelt. A tervek alapján az etetők 249 dolláros – tehát mintegy 70 ezer forintos – áron kerülnek majd kereskedelmi forgalomba.  

Forrás: Indiegogo