Így turbózhatja fel lakását az okoscsempével

Kapcsolódó cikkek

Így turbózhatja fel lakását az okoscsempével

Így turbózhatja fel lakását az okoscsempével

szórakozás

2 perc

A közvetlenül a falra erősíthető elemek több mint 16 millió színben képesek tündökölni.

A Nanoleaf Canvas a legutóbbi IFA berlini elektronikai kiállításon mutatkozott be, akkor még háromszög alakú panelekkel, de a továbbfejlesztett változat már négyzetes lapokból áll. A beépített hangérzékelőnek köszönhetően a felhasználó kedve szerint kivetítheti a segítségével a televízió képernyőjét, filmeket nézhet vagy számítógépes játékokat játszhat, de zenét is hallgathat ilyen módon.

Az „okoscsempe” telepítése természetesen alaposabb tervezést igényel, mint egy „hagyományos” okoslámpáé. De ahogy a neve is sugallja (az angol canvas szó egyik jelentése a festővászon), valóságos művészeti alkotásként is funkcionálhat a speciális fal, és bármilyen szoba meghatározó eleme lehet.

Egy tápegységhez maximum 25 darab csempe csatlakoztatható, egyetlen vezérlőegység pedig akár 500 panellel is „elbír”, így a nagyfelbontású képeket is szépen meg tudja jeleníteni. A 248 dolláros kezdőcsomag 8 darab 5,9 hüvelykes (kb. 15 centiméteres) „szabványos” csempéből, egy szintén négyzet alakú vezérlőegységből és 9 db összekötő kábelként is funkcionáló nyomtatott áramkörös (PBC = Printed Circuit Board) kapcsolóból áll. A készlethez tartozik 28 darab, a panelek sarkára tapasztható matrica is, a csempék összeillesztését pedig külön mélyedések segítik. A termékhez saját csavarkészletet is terveznek piacra dobni, ez azonban várhatóan 2019 második negyedévéig nem lesz elérhető.

A kapcsolódó – iOS és Android operációs rendszerre egyaránt elérhető – alkalmazás részletes útmutatással szolgál a lapok elrendezéséhez, csatlakoztatásához és a megfelelő beállítások elvégzéséhez. Ugyanakkor a folyamat értelemszerűen időigényes is, egyfajta kirakósjáték, amely némi türelmet igényel.

Digitális játék vagy fali poszter is lehet

A „festővászon” különféle üzemmódokban működtethető, amelyek között a kezelőpanelen található érintésérzékeny gombok segítségével lehet váltani. A kapcsolódó applikációban gyerekek számára is hasznos játékok – például memóriatesztek – is elérhetők. Sőt, a csempe a Google Assistant és az Amazon Alexa integrációjának köszönhetően hangutasítással is irányítható, az IFTTT-kompatibilitás révén pedig más okoseszközökhöz és szolgáltatásokhoz is csatlakoztatható.

Az alkalmazásban egyébként olyan képek közül lehet választani, mint a sarki fény, az erdő vagy a belső béke, de a Pixar-rajongók számára még egy „Némós műalkotás” is elérhető.

A jelenetek igény szerint előre meghatározott időpontokban is lejátszhatók, a fények fokozatosan tompíthatók vagy felerősíthetők, így a speciális panelfal akkor is jól jöhet, ha tulajdonosa nem szeretne például a nyaralásból hazaérkezve azzal szembesülni, hogy hívatlan látogatók jártak otthonában. A Canvas még napfényben is meg tudja világítani a falat, és mintegy 16,4 millió szín megjelenítésére képes. Színhőmérséklet tartománya pedig 1200 és 6500 Kelvin között van.

Forrás: