Intelligens ing extrákkal

Intelligens ing extrákkal

Intelligens ing extrákkal

szórakozás

2 perc

A 10ELEVEN9 mosható inge rengeteg extrát ígér, ami mellett nem spóroltak a stíluson sem. Kérdés, hogy megéri-e ezekért a kiegészítőkért borsos árat fizetni.

Amióta a techkütyük egyre kisebb helyekre elférnek, egyre több divattervező próbálkozik okosruhák fejlesztésével. Eleinte még csak a különböző sportviseletekbe pakoltak aktivitásmérő szenzorokat, később pedig számos olyan dzseki, kabát és zakó jelent meg, melyek titkos zsebeibe telefonokat, tabletet, laptopot lehet rejteni, vagy az eszközöket Bluetooth-on keresztül akár irányítani is lehet a ruhadarab segítségével.

A 10ELEVEN9 tervezői ez utóbbihoz hasonló célt tűztek ki maguk elé. Az ing speciális zsebekkel rendelkezik, összesen kilenccel, melyek képesek blokkolni az RFID-jeleket, hogy ezzel védjék a bankkártyák vagy útlevelek adatait a ruhán keresztül támadó csalóktól. Ezen kívül a felsőruházatban helyett kapott egy pulzus- és testtartásérzékelő, egy Bluetooth-os mandzsettagomb, valamint egy apró kamera is.

A szenzor felhasználási lehetőségeit nem szükséges túlzottan ecsetelni, nagyjából arra képes, mint egy átlagos fitneszkarkötő, azzal a különbséggel, hogy a kapcsolódó alkalmazáson keresztül még a megfelelő testtartásra is ügyel. A Bluetooth-szal felszerelt, belülre rejtett mandzsettagomb segítségével vezérelhető az okostelefon zenelejátszója vagy a smart home kiegészítők, a beépített rezgőmotor pedig az üzenetekről, hívásokról is értesít.

A külön tartozékként megvásárolható kamera többféleképpen is használható: az ing egyik felső zsebébe helyezve a viselő szemszögéből képes fotókat készíteni, a beépített tartóláb segítségével pedig az asztalra is letehető, és akár konferenciahívások lebonyolítására is alkalmas.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy ki szeretné, ha a mobilja, pénztárcája és kulcsa is az ingét húzná le, illetve miért szükséges a csuklórészbe építeni egy olcsóbb Bluetooth-fülhallgató funkcionalitását. Továbbá annak a fontossága is megkérdőjelezhető, hogy az okostelefon kamerája helyett a 8 megapixeles szenzor készítse a képeket. Érdemes persze megjegyezni, hogy az ing szabása valóban stílusos, de a Kickstarteren kínált 149 dolláros (azaz több mint 40 ezer forintos) áron valószínűleg szebb darabokat is lehet találni.