Ismerkedjen meg az idei CES legcukibb fejlesztésével!

Kapcsolódó cikkek

Ismerkedjen meg az idei CES legcukibb fejlesztésével!

Ismerkedjen meg az idei CES legcukibb fejlesztésével!

szórakozás

2 perc

A múlt héten megrendezett CES 2020-on az egyik leginkább képviselt kategória kétségkívül a robotoké volt. Bőven akadt példa kifejezetten fogyasztói használatra szánt darabokra is. Ha pedig lenne „legimádnivalóbb” kategória, annak győztese kétségkívül MarsCat lenne.

A fejlesztés egyébként a kifejezetten ipari robotokra specializálódott, Elephant Robotics startuphoz köthető. A cég alapesetben kobotokat (cobot) tervez, amelyeket kimondottan az emberekkel történő együttműködés céljából fejlesztették ki.

Ezek a gépek jól alkalmazhatók ipari környezetben, nagy hasznukat lehet venni a termelési folyamatok optimalizálásában és fejlesztésében. A 2016-ban alapított Elephant Robotics nevéhez már a kobotok három „generációja” köthető. Fejlesztéseiket a többi között Koreában, az Egyesült Államokban és Németországban is használják.

MarsCat azonban teljes értékű házi kedvencnek készült. Képes ugyanis reagálni a hangokra, az érintésre és még a valódi macskáknak szánt játékokkal is elboldogul. A tervezés mögött viszont kétségkívül meglátszik a széles körű fejlesztői tapasztalat.

A bionikus szerkezet ugyanis kiválóan be tudja hajlítani lábait és mozgatni a fejét. Könnyedén le tud ülni, fel tud kelni, nyújtózkodik, sétál, játszik, valamint lát, hall és figyeli gazdája minden mozdulatát. Teszi mindezt teljesen önállóan, bármilyen külső beavatkozás nélkül.

Ugyanakkor működése beépített Raspberry Pi egykártyás számítógépének köszönhetően tetszés szerint testre szabható és programozható. A macskához szoftverfejlesztő készlet (Software Development Kit, SDK) is jár, amely lehetővé teszi a felhasználó számára a funkciók irányítását és programozását. A játékrobot a cég szerint jól hasznosítható oktatási, kutatási és kereskedelmi célokra is.

A kapcsolódó Kickstarter-kampány jelenleg is zajlik, és a kitűzött 20.000 dolláros célnak január 20-ig majdnem kilencszerese gyűlt össze.

Joey Song, a vállalat vezérigazgatója és társalapítója szerint alkotásukat a fejlett funkciók egyedülálló kombinációja, és a kedvezőnek mondható ár különbözteti meg a piacon fellelhető robotállatoktól. MarsCat ugyanis egy sor hangutasításra is képes reagálni, és idővel egyfajta személyiségfejlődésen is átmegy annak függvényében, hogy gazdája hogyan is kommunikál vele. Ha például sokat beszélnek hozzá, ő is „csevegőssé” válik, sok közös mókázás esetén pedig kifejezetten játékos lesz.

 

Forrás: